Cicatricile mici sau mari, noi sau vechi, în locuri vizibile sau mai puțin vizibile, rămân la fel de inestetice și de neplăcute, adesea dureroase sau cu mâncărimi, cu limitarea unor mișcări sau chiar traumatizante psihic.

Însă dincolo de aceste aspecte inestetice, cicatricile mai prezintă un risc major, acela de a se transforma într-un cancer de piele, mai ales dacă sunt expuse la soare.

Desigur, cicatricile au diverse etiologiii: după arsuri, după intervenții chirurgicale, după traumatisme, după boli inflamatorii, după acnee etc.

Trebuie să știți că cicatricile complicate pot fi de trei tipuri: cheloide (hipertrofice), atrofice sau discromice

În funcție de tipul lor, tratamentul diferă. Astfel, pentru cicatricile cheloide, tratamentul poate fi realizat prin injectarea unor substanțe antiinflamatoare, excizie chirurgicală sau topice locale anticicatrizante. Pentru cicatricile atrofice, tratamentul poate fi realizat cu ajutorul radiofrecvenței Endymed Pro, a laserului Cutera Xeo sau a Dermapenului, fie ca tratamente unice sau în diverse combinații în funcție de vechimea cicatricilor, adâncimea lor și suprafață. Pentru cicatricile discromice, tratamentul de elecție rămâne cel chirurgical.

Rezultatele după aceste tratamente sunt variabile. Pentru cicatricile cheloide se obține aplatizarea lor și dispariția mâncărimilor sau a durerilor. Apoi se pot exciza, practic eliminându-le. Pentru cicatricile atrofice, tratamentul este mai îndelungat iar rezultatele diferă de la o persoană la altă, în funcție de biologia fiecărei persoane se poate obține estomparea completă a acestora sau o ameliorare semnificativă.

Atenție!  Un tratament pentru estomparea cicatricilor condus greșit poate accentua și mai mult cicatricea sau chiar să accelereze un viitor cancer de piele. Cicatricile reprezintă o patologie dificilă și impredictibilă.