Rozaceea reprezintă o afecțiune vasculară cu determinism genetic a cărei cauze rămân necunoscute. Incidență acestei afecțiuni atinge și 30% din populație cu preponderență sexul feminin.

Cum recunoașteți rozaceea și cum se manifestă ea?

Rozaceea se manifestă în 4 stadii de evoluție: în stadiul I apare o roșeață difuză a feței, în special la nivelul obrajilor și nasului, roșeață care apare după consumul de alcool sau condimente, la cald, frig sau în condiții de stres emoțional dar care apoi dispare. În stadiul II apar niște vase subțiri dilatate vizibile permanent pe față, stadiu care se numește cuperoză. În stadiul III roșeață feței este permanentă și intensă iar vasele dilatate devin tot mai multe și mai groase. În stadiul IV putem spune ca apar complicații: ochii vă lăcrimează mai tot timpul, nasul se mărește de volum și este foarte roșu, cu vase mari de sânge vizibile iar față arată de parcă ar fi sânge pe față.

Cum putem preveni apariția rozaceei și cuperozei?

Rozaceea nu poate fi prevenită fiind o afecțiune determinată genetic. Dacă aveți această predispoziție genetică, atunci veți face această afecțiune. Însă cuperoza poate fi tratată întrucât ea reprezintă stadiul II al rozaceei. Practic, dacă intervenim asupra rozaceei în stadiul I, vom preveni dezvoltarea ei către cuperoză.

Cum puteți trată rozaceea și cuperoza?

Tratamentul de elecție și singurul eficient este laserul. Restul tratamentelor sunt ineficiente. În stadiul I se aplică un anumit tip de laser, adesea cu mai multe lungimi de unde și se aplică pe toată suprafața feței pentru a nu determina diferențe de culoare după tratament. În ceea ce privește cuperoza, aceasta se poate trata fie cu laserul Nd-yag fie combinat cu același laser care tratează și rozaceea. La fel ca în cazul tuturor tratamentelor cu laser, este extrem de important ca laserul să fie unul sigur dar și eficient, cu o putere mare dar care să poată fi perfect controlabilă precum și de un medic experimentat care să aibă abilitatea de a calibra corect laserul. În caz contrar, vor apărea arsuri.

Clinica Arestetic Galați vă oferă soluții pentru toate stadiile rozaceei, de la stadiul I până la stadiul IV, dispunând de cel mai eficient laser vascular din lume, laserul Cutera Xeo, o multiplatformă laser cu mai multe sonde laser. Trebuie să știți însă că recuperarea după aceste tratamente variază în funcție de stadiul evolutiv. În stadiul I nu este necesar timp de recuperare, în stadiul II timpul de recuperare este de 3-7 zile iar în stadiile III și IV timpul de recuperare poate ajunge și la 14 zile, interval de timp în care fața dv rămâne ușor umflată și nu aveți voie să vă expuneți la soare.

În cazul rozaceei, numărul de ședințe poate varia de la 2 la 6 iar în cazul cuperozei, în medie, se fac 1-2 ședințe iar vasele odată închise nu mai recidivează.

Pentru siguranță și eficiență alegeți Clinica Arestetic, singura clinica din sud-estul României care dispune de cel mai performant laser vascular din lume, laserul Cutera!