Nevii pigmentari (melanocitari) sau alunițele așa cum sunt cunoscute în popor, reprezintă tumori cutanate pigmentare, produse prin conglomerarea de melanocite. Melanocitul este celula care produce melanina, pigmentul care dă culoare pielii.
Ce trebuie să știți despre alunițe?
Apariția acestor alunițe, precum și numărul lor este adesea determinată genetic, însă există și factori favorizanți în apariția acestor alunițe. Transformarea malignă (în cancer) a acestor alunițe, determină apariția celei mai agresive forme de cancer din corpul uman, și anume melanomul malign, cu o rată crescută de metastazare și de deces precoce.
Cum se tratează alunițele cu risc de cancerizare?
Aici intervine MITUL ALUNIȚELOR: nu umbla la ele că dau în cancer. Nimic mai fals. Acest mit popular a condus la creșterea alarmantă a mortalității în România prin melanom malign. În acest sens, atât în România cât și în alte state din Europa și mai ales în SUA, există ghiduri clinice, elaborate de institute de cercetare specializate, pe baza unor studii clinice și a experienții de zeci de ani, care reglementează atitudinea terapeutică în cazul melanomului malign.
Tratamentul este clar: orice leziune suspectă de melanom malign se excizează chirurgical de urgență și se examinează histopatologic.
Este adevărat că modul în care se face excizia este fundamental, o excizie incompletă accelerând dezvoltarea cancerului. Însă corect excizată o aluniță nu poate maligniza niciodată. De aceea vă recomandăm să vă adresați în aceste cazuri, unor chirurgi oncologi sau de chirurgie plastică, care cunosc bine anatomia pielii, drenajul limfatic și căile de metastazare și modul în care se operează aceste alunițe.