Breaking news:

Criza Covid ar trebui să aducă în România o regândire a sistemului sanitar, public și administrativ – interviu cu prefectul Galațiului, Gabriel Avramescu

Galațiul și criza Covid 19. Ce a mers bine, ce nu a funcționat?

În primele luni de pandemie, Galațiul a gestionat bine criza Covid. Să nu uităm că noi am avut primele persoane în carantină, dar am fost și primul județ care a impus obligativitatea purtării măștii în spațiul public, ca măsură de limitare a transmiterii comunitare. Am avut o echipă, un grup tehnic suport, cu care am colaborat foarte bine și, zic eu, s-au luat măsuri eficiente.

Din păcate, DSP-ul, la momentul în care a izbucnit această criză, era o insitutuție golită de conținut, cu angajați care se apropie de pensie, o instituție total nepregătită să facă față unei pandemii.

Am încercat să găsim tot felul de soluții alternative pentru a-i sprijini. Am avut voluntari, iar în prezent, pentru că există legea carantinării, am semnat un ordin prin care cerem detașarea medicilor și asistenților din rețeaua de medicină școlară pentru a urgenta anchetele epidemiologice. Se impune o redefinire a rolului DSP! Când vom avea timp să ne gândim la asta, vor trebui schimbate multe lucruri, multe instituții, inclusiv în sistemul sanitar, public și administrativ.

Dar vom reveni asupra chestiunii. Problema este că a venit relaxarea, apoi vidul legislativ dat de decizia Curții Constituționale, unii au mers la mare, alții au refuzat internarea și s-au dus acasă … și iată-ne aici. E drept: nu a ieșit totul cum am vrut, erau lucruri care se mai puteau face din martie și până acum: secția de ATI, corpul nou sau aparatul PCR, toate de la Spitalul de Boli Infecțioase.

Ce măsuri se impun de acum încolo?

Masca va deveni obligatoriile și în spațiile exterioare aglomerate. (Guvernul a dat o ordonanță de urgență prin care va asigura 50 de măști pe lună pentru persoanele care câștigă sub 704 lei). Vom controla cu atenție modul în care se desfășoară evenimentele la Galați și vom verifica cum se respectă distanțarea personală. Nu închidem parcurile, locurile de promenadă.

Însă, gălățenii trebuie să știe că fără suportul comunității, orice măsură luată de noi va fi zero. Dacă nu se va implica fiecare, pentru binele său și al familiei, dacă nu va lua fiecare atitudine față de cel care nu respectă reglementările, atunci va fi în zadar. Luptăm cu fake news, cu teoriile consipraționiste și trebuie să fim uniți.

Nu putem pune câte un polițist la fiecare magazin de cartier, așa că fiecare trebuie să înțeleagă că libertatea lui se oprește acolo unde începe libertatea celorlalți.

Cum stă județul Galați la numărul de testări și când vom avea mai multe teste?

Galațiul se situează printre primele județe la capitolul testări. La spitale și în rețeaua privată se fac, în medie, 400 de teste pe zi. Există solicitări foarte multe din partea celor care pleacă în vacanță și care aglomerează sistemul în această perioadă, dar e doar o situație temporară.

Capacitatea poate fi crescută cumpărând aparate PCR. Sau făcându-le funcționale pe cele pe care le avem deja – cum e cel de la Spitalul de Boli Infecțioase. Testarea în masă, propusă de cineva, e mai greu de făcut, mai ales în acest moment și, în plus, nu are fundamentare științifică.

Revenind la regândirea sistemului public și a celui administrativ…

Da. Va fi nevoie de o regândire din temelii. După 30 de ani avem aceleași județe care există din ’68, aceleași instituții care nu-și mai justifică existența, multe dintre ele neînvățând încă să funcționeze după reguli capitaliste. Eu sunt pentru regionalizare, pentru gândirea priorităților la nivel macro.

Practic, atunci când gândești pentru o regiune, poți așeza altfel lucrurile, când faci planuri la nivel local sau județean, doar împarți sărăcia. Vă dau și un exemplu: avem un aeroport funcțional la 70 de kilometri de Galați, la Tulcea, nu trebuie să vorbim din 4 în 4 ani de construirea unuia la Galați, ci ne putem gândi la un sistem integrat de pod cu o autostradă bună, care să facă legătura cu acest aeroport.

Sistemul regional permite o gestionare mai bună a resurselor, o realocare a resursei umane, cu premise de dezvoltare mai bune.

După criza Covid 19 se prefigurează o criză economică. Cum credeți că se va descurca județul nostru?

Există un plan de redresare economică al guvernului, important e să se identifice soluțiile realiste la problemele care vor apărea. Dacă nu revigorăm partea de infrastructură, va fi greu să ieșim din criză.

Galațiul are o oportunitate teribilă: platforma multimodală care va permite dezvoltarea traficului pe Dunăre și deschiderea porților către est. Avem Zonă Liberă, avem Parc Industrial, care trebuie să existe nu doar pe hârtie.

Apoi, dacă cei doi coloși ai orașului (Liberty și Damen) nu vor funcționa în parametri, vom avea dificultăți în a ne menține economia locală pe picioare. Și cred că protocoalele încheiate de curând cu premierul Ludovic Orban reprezintă o adevărată gură de oxigen în acest sens și un semnal puternic că județul este sprijinit de guvern.

Ați avut un mandat greu încercat. Ce ați învățat până acum din experiență?

Că nu ești niciodată pregătit și că oricât te-ai pregăti se poate întâmpla orice. Că dacă nu ai o echipă implicată, nu vei reuși să faci nimic. Comunitatea și oamenii sunt cele mai importante!

Atunci când ești în serviciul public trebuie să te dedici interesului public și oamenilor care fac parte din comunitatea pe care o servești. Iar grija pentru sănătatea oamenilor trebuie să devină cu adevărat prioritatea statului, nu doar cuvinte fără conținut, așa cum auzim de 30 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

votează!

0 / 5. voturi: 0

ai citit?

Velvet Outlet, acum și în incinta Centrului Comercial Traian Galați!

Bucură-te de stil și de moda care ți se...

Demonstrații dulci la Cofetăria Dana. Invitat special: cofetarul-patiser JEROM

Explozie de arome și finețe în deserturi reinventate! Cofetăria...

Îmbunătățește-ți calitatea vieții cu Art Therapy Orthopedic Center

Căutarea stării de bine și a echilibrului interior este...

Celebrează ZIUA MONDIALĂ A PÂINII, alături de Pain Vivant!

Se spune că o masă oricât ar fi de...

G Danube Boutique Hotel din Brăila: Priveliște la Dunăre și confort premium!

Indiferent unde ne poartă drumurile, există câteva lucruri esențiale...