Breaking news:

Filmul „Campionul din Balcani”, la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi

Muzeul de Artă Vizuală Galaţi va găzdui joi, 25 octombrie, la ora 18.00, proiecția filmului „Campionul din Balcani”, la acest eveniment fiind prezent și protagonistul filmului, Előd Kincses.

Campionul din Balcani (Germania, România, 2006)
regia: Réka Kincses

Anii ’90 au fost ani tulburi în istoria recentă a României, o perioada de confuzie si de anxietate. Sistemul de valori al regimului comunist dispăruse. Înainte, Ceaușescu fusese dusmanul tuturor, situație ce crea o anume solidaritate între oameni. Era mai ușor să discerni între prieteni și dușmani. Odată cu dispariția fizică a dictatorului, oamenii s-au simțit liberi să-și exprime propriile frustrări. Și, de cele mai multe ori, au facut-o cu violență. Situația socială era favorabilă conflictelor de orice natură, inclusiv celor etnice. Filmul dezvăluie această perioadă prin intermediul unei experiențe directe. Personajul principal este chiar tatăl autoarei, iar implicarea lui în evenimentele ulterioare Revoluției a provocat schimbări cruciale în viața întregii familii. De pe poziția de membru distins al minorității etnice maghiare, s-a exprimat ferm împotriva Securității. La începutul anilor ’90, ca atare poziție era echivalentă unui act de sinucidere politică și i-a pus chiar viața în pericol. După șaisprezece ani și după candidaturi eșuate la un post de parlamentar, acest campion al corectitudinii și intransigenței nu-și găsește locul în noul sistem.

Premii și Festivaluri:

• 2007 – Festivalul de Film Nuremberg;
• 2007 – Premiul pentru Cel mai Bun Documentar la Săptămâna Filmului Unguresc de la Budapesta;
• 2007 – Festivalul Internațional de Film Sofia;
• 2007 – Diagonale Graz;
• 2007 – Festivalul de Film Crossing Europe, Linz;
• 2007 – Hot Docs, Toronto;
• 2006 – Premiul Astra la Festivalul Internațional de Film Astra, România;
• 2006 – Premiul de Debut și Premiul Publicului – Filmwoche Duisburg

Réka Kincses s-a născut în anul 1972, în orașul Tîrgu Mureș. După ani de studiu în diverse domenii – litere, medicină alternativă – în 2006 a absolvit German Film and Television Academy în Berlin, cu lucrarea de absolvire – documentarul „Campionul din Balcani”. După acest film, în 2012 a semnat scenariul și regia pentru „Homeland, Sex and further Inconveniences”.

Előd Kincses s-a născut în Tîrgu Mureş, pe 2 octombrie 1941, într-o familie de intelectuali maghiari. Tatăl său, dr. Elemér Kincses, un magistrat foarte apreciat, a fost ultimul preşedinte al Tribunalului Regiunii Autonome Maghiare.

Este căsătorit cu prof.dr. Kincses-Ajtay Mária şi are două fiice, Réka (autoarea filmului documentar Campionul din Balcani) şi Imola. A absolvit liceul „Bolyai” din Tîrgu Mureş şi Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, promoţia centenarului univesităţii (1964). A fost dublu campion balcanic şi triplu campion naţional la 100 şi 200 m plat. Revenind pe meleagurile natale a activat ca avocat în cadrul Baroului din Tîrgu Mureş. În toamna anului 1989 a fost angajat de preotul reformat din Timişoara, László Tőkés în procesul de evacuare promovat de episcopul reformat László Papp din ordinul Securităţii (era colaboratorul acesteia şi deputat în Marea Adunare Naţională),deoarece nici un avocat din Banat nu a avut curajul de a prelua cazul.

După victoria revoltei populare din decembrie 1989, Előd Kincses a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale al judeţului Mureş (transformat în CPUN), devenind colaboratorul principal a lui Carol Király, cunoscutul dizident al regimului Ceauşescu. La începutul lunii ianuarie 1990, Kincses a pledat în public pentru tragerea la răspundere a securiştilor şi militarilor vinovaţi pentru omorârea, maltratarea revoluţionarilor. Datorită poziţiei sale decise a devenit ţinta presei antidemocratice, ultranaţionaliste. La 19 martie 1990 organizaţia Vatra Românească a organizat un miting în centrul municipiului, cerând demisia sa din funcţia de vicepreşedinte al CPUN-Mureş. S-a scandat „jos cu Kincses trădătorul”.

Acesta a declarat în public că nu se face vinovat de trădare, dar pentru a linişti spiritele şi-a prezentat demisia. A doua zi dimineaţa, pe 20 martie 1990, în urma contramanifestaţiei maghiare a fost repus în funcţie. Conflictul interetnic din 20 martie 1990, de la Tîrgu Mureş s-a soldat cu 5 morţi. Előd Kincses a plecat în Ungaria şi a putut reveni în ţară abia după 5 ani, doar după ce a sesizat Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, obţinând astfel terminarea cercetărilor penale declanşate în martie 1990 de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel din Tg.Mureş. În Ungaria a dat examen de intrare în avocatură, devenind membru al Baroului de la Budapesta, în cadrul căruia a activat până în anul 2014, concomitent cu activitatea avocaţială reluată în Baroul Mureş la 1 ianuarie 2006.

Filmul „Campionul din Balcani” se difuzează în cadrul KineDok, un proiect One World Romania.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Simona Biriş

organizator KineDok

Ți-a plăcut acest articol?

votează!

0 / 5. voturi: 0

ai citit?

Cum transformi manichiura într-o operă de artă cu nuanțele vedetă ale sezonului?

Când ți-ai privit vreodată unghiile ca pe o posibilă...

Cât este darul de nuntă în 2024?

În câteva luni începe sezonul de nunți, iar portofelele...

Pornește în aventura imaginației din Țara Minunilor de la Cofetăria DANA

Ce crezi că se întâmplă atunci când bucuria gustului...

Ordinea corectă de aplicare a produselor de skincare

Ți s-a întâmplat să investești într-un produs de îngrijire...

Make-up și strălucire la Blush Beauty by Giulia!

Pentru multe femei, machiajul a devenit o parte integrantă...