Știm că masa de Crăciun este un prilej de bucurie și de povești cu cei dragi, dar și de răsfăț culinar, pentru că așa e tradiția! Nu trebuie însă să renunți la ea, ci doar să faci puțin niște modificări în meniu, introducând câteva preparate ceva mai prietenoase cu silueta, dar și cu sistemul digestiv.
Ce-ar fi însă dacă ai încerca să înlocuiești sarmalele, salata boeuf, friptura de porc sau cozonacul cu nucă cu câteva rețete ușoare de Crăciun și de Anul Nou? E bine de știut că legumele, carnea slabă de vită și ingredientele cu un conținut scăzut de calorii şi de grăsimi sunt cele care compun acest meniu.
Așadar, ca să nu te abții de la a savura mâncăruri alese poți face alegeri înțelepte înlocuind unele preparate cu versiunea lor mai ușoară.
Iată trei rețete dietetice recomandate de nutriționiștii Natur House, perfecte pentru mesele de Crăciun și de Anul Nou.
Sarmale dietetice
Pentru această rețetă dietetică de sărbători, ai nevoie de următoarele ingrediente:
- Varză mare murată
- 1 kg carne vita/pui/curcan
- 2 morcovi medii
- 1 ceapă mare
- 4 roșii medii
- ½ dovlecel
- 4-5 linguri de vin alb
- sare, piper, cimbru
- 1 ardei gras roșu, 200 ml suc de roșii
Mod de preparare
Se amestecă carnea tocată cu morcovii, ceapă, dovlecelul curățat de coajă și sâmburi toate dată prin răzătoare cu găuri mici. Se adaugă roșiile date prin răzătoare.
Se amesteca apa cu vinul și se adaugă peste carne. Se formează sărmăluțele și se așază în oală, intre sarmale se pun bucatele de ardei gras, cimbru și piper boabe. Amestecați sucul de roșii cu cca. 400 ml apă și îl turnam peste sarmale.
Se acoperă sarmalele și se adăugă în cuptorul reglat la 170 grade C. Se lasă la foc aproximativ 3 ore.
Cozonac dietetic
Ingrediente
- 1 kg făină integrală de grâu
- 500 ml lapte 1,5 grăsime
- 100 g zahăr brun
- 50 g ulei
- 3 ouă
- 10 g drojdie uscată
- lingură cacao
- 100 g stafide
- esență de vanilie
- mac
Mod de preparare
Se amestecă laptele călduț, zahărul, uleiul, drojdia și un praf de sare. Compoziția se lasă la crescut într-o încăpere încălzită. După ce a crescut, se împarte în două. O jumătate se amestecă cu cacao. În fiecare aluat se încorporează treptat faină, se frământa bine, după care se lasa să crească într-o încăpere încălzită. Se împart atât coca albă, cât şi cea cu cacao în 3 sau 4 părți. Se întinde o bucată de aluat alb, se presară deasupra stafide şi se adaugă câteva picături de esență de vanilie. Peste acest aluat, se întinde aluatul cu cacao. Se presară şi deasupra acestuia stafide și se adaugă esență de vanilie. Se continuă alternativ, cu o cocă albă, apoi cu una colorată.
Cozonacul se rulează, se aşază în formă, se unge cu ouăle bătute spumă, se presară mac şi se introduce în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, timp de aproximativ 40 de minute.
Tobă de pui
Ingrediente
- 1 pui întreg, porționat în bucăți (1,5-2 kg)
- 35 gr gelatină granule (Dr Oetker)
- 3 frunze de dafin
- 5 boabe piper negru
- 1/2 lingură rasă de sare
- 5-6 căţei usturoi pisat
Mod de preparare
Porționați puiul spălat bine. Scoateți pielea şi zonele ce prezintă multă grăsime. Puneți-le într-o cratiță cu dimensiuni medii împreuna cu gelatina, frunzele de dafin, boabele de piper, sarea şi amestecați puțin. În caz că doriți ca toba să fie mai picantă adăugaţi usturoiul mărunţit.
Aşezaţi cratiţa peste o oală în care să aveţi atâta apă încât aceasta să ajungă până la ½ din înălţimea cratiţei mai mici.
Puneți vasele pe foc tare până ce apa începe să fiarbă, apoi faceţi focul mai mic şi puneţi un capac pe cratiţa cea mică. Lăsaţi să fiarbă aproximativ o oră sau până ce carnea este fiartă şi începe să se desprindă de pe oase.
Scoateţi cratiţa mică din apă, iar bucăţile de carne pe o farfurie să se răcească.
Separați carnea de oase şi rupeți-le în bucăți mai mici. Îndepărtați frunzele de dafin şi boabele de piper.
Separat strecurați zeama şi o potriviţi de sare. Puneți carnea într-o cutie de carton de la sucul natural de fructe sau pet de plastic, spălate bine şi tăiate la gât.
Turnați zeama cât să se acopere bine carnea şi agitaţi cutia sau pet-ul ca să ajungă până la fundul recipientului. Acoperiți recipientul cu o folie şi puneți la frigider pentru câteva ore. Tăiați cutia sau pet-ul cu o foarfecă şi scoateți toba.
Așadar, rețetele ușoare de sărbători sunt alegerea perfectă pentru o masă delicioasă, însă în același timp, prietenoasă cu silueta ta.