Breaking news:

Primul magazin Teratai se deschide în Galați, pe 16 mai!

Universul inedit al bijuteriilor Teratai, disponibil până acum doar...

O nouă aventură la Brăila Mall: CĂLĂTORIE ÎN MULTIVERS!

Dacă ești pasionat de inovațiile în tehnologie sau pur...

Natur House: Ajută la slăbit excluderea glutenului din alimentație?

Glutenul este un amestec de substanțe naturale proteice, aflat în special în grâu, secară, orz, ovăz.

Deși, initial, excluderea glutenului din alimentație era o recomandare pentru persoanele care suferă de boala celiacă sau de alte intoleranțe, în ultima perioadă celebrități din întreaga lume au adoptat o dietă fără gluten ca metodă de a scăpa de kilogramele în plus.

Astfel, când piața alimentară e invadată de numeroase produse fără gluten, promovate ca stil de viață sănătos de vedete sau chiar de cei apropiați nouă, suntem tentați să credem că glutenul este foarte nociv organismului.

Deși eliminarea glutenului a început să fie asociată din ce în ce mai des cu îmbunătățirea aspectului fizic, dovezile științifice nu confirmă acest lucru, iar o astfel de dietă nu aduce neapărat beneficii în privința sănătății și nici în cea a scăderii în greutate.

Elimini glutenul, elimini produse sănătoase

Glutenul se regăsește în numeroase cereale integrale, bogate în vitamine, minerale și fibre, toate necesare menținerii stării de sănătate și a greutății corporale optime. Studiile demonstrează că cei care consumă cereale integrale zilnic sunt mai puțin predispuși dezvoltării diabetului de tip II.

Combinația corectă de carbohidrați complecși reglează nivelul glicemiei și ajută la obținerea unei senzații de sațietate. Totodată, cerealele integrale sunt și vehiculul multor substanțe naturale care protejează împotriva bolilor, așa cum sunt fitochimicalele.

Produsele alimentare fără gluten în compoziție nu sunt, în mod obligatoriu, mai sănătoase și, în plus, nu sunt doar mai scumpe, ci și mai calorice, din pricina ingredientelor adăugate pentru aromatizare (zaharurile, în principal).

Totodată, alimentele din care glutenul a fost extras au în compoziție mai puține fibre decât echivalentul lor cu această proteină.

Un alt aspect scos în evidență de specialiștii în nutriție este că nu trebuie să confundăm produsele fără gluten cu cele care au un conținut redus de carbohidrați. Unele paste fără gluten pot conține chiar mai mulți carbohidrați decât cele obișnuite!

Fără gluten nu înseamnă fără kilograme în plus

Odata cu excluderea glutenului din dietă, rezultatele acestei schimbări pot varia de la un caz la altul. Pe de o parte, este posibilă sesizarea unei scăderi în greutate, însă aceasta este datorată reducerii porțiilor de pâine, paste, pizza, produse de patiserie și prăjituri, adică eliminării surplusului de carbohidrați.

„Datele științifice din spatele celor mai populare diete fără grâu sunt surprinzător de puține și slabe. Cel mai probabil, aceste diete vă vor subția mai degrabă portofelul decât vă vor oferi beneficii pe termen lung”, au transmis, la finalul propriului studiu, câțiva cercetători de la Universitatea Warwick din Marea Britanie.

Totuși, care sunt beneficiile renunțării la gluten?

Pe de altă parte, atunci când avem un sistem digestiv slăbit, cauzat de alegeri alimentare nesănătoase, consum de alcool, alimente procesate, zahar alb sau pur și simplu de stres, abilitatea copului de a digera proteina gluten devine dificilă.

Astfel, mai ales dacă aveți anumite intoleranțe ascunse la gluten, reunțarea la acesta poate aduce o serie de beneficii organismului,

Consumând mai puține produse ce conțin această substanță, se reduc procesele inflamatorii din organism, prin urmare reducem riscul de a face boli de inimă, cancer, Alzheimer sau boli autoimune.

De asemenea, vom elimina balonarea, constipația sau scaunele uleioase și moi, durerile abdominale, reflux gastric sau flatulență, asociate deseori sensibilității la gluten. Nu în ultimul rând, putem scăpa de durerile de articulații sau musculare care nu au legătură cu activitatea fizică, dar și de senzația de oboseală și de ”ceață pe creier”, o confuzie mentală cauzată de intoleranța sau sensibilitatea la gluten, substanță care poate tulbura echilibrul hormonilor și al substanțelor chimice din creier.

Ți-a plăcut acest articol?

votează!

0 / 5. voturi: 0

ai citit?

Un nou răsfăț pentru tine – magazinul de bijuterii Teratai

Ție cum îți place să te porți prin lume...

Primul magazin Teratai se deschide în Galați, pe 16 mai!

Universul inedit al bijuteriilor Teratai, disponibil până acum doar...

O nouă aventură la Brăila Mall: CĂLĂTORIE ÎN MULTIVERS!

Dacă ești pasionat de inovațiile în tehnologie sau pur...

Primul magazin Teratai se deschide în Galați, pe 16 mai!

Izvorât din pasiune pentru frumos, armonie și împlinire, brandul...

Aproape și cu de toate… O nouă locație Carrefour Express, în Micro 19!

Carrefour Express continuă să-și extindă rețeaua de magazine din...

Expoziție de Fluturi Vii la Brăila Mall: grație, culoare, transformare!

Admirați pentru fragilitatea și libertatea lor, dar și pentru...