Are 43 de ani și, pe lângă business, e pasionat de călătorii, muzică, film și fotografie. Conduce cu brio cinci restaurante: Blue Acqua Galați, Blue Acqua Iași, Blue Acqua Mamaia, Blue Acqua Mamaia-Lac și Teatris, adică o afacere cu aproape 200 de angajați, un proiect care nu și-a pierdut prospețimea, la opt ani de la inaugurare. Vara trecută s-a deschis al patrulea restaurant din lanțul Blue Acqua în Mamaia, iar, în curând, brandul va ajunge și la București. Între două drumuri, l-am întâlnit acasă, pe terasă la Teatris, asigurandu-se că lucrurile merg ca pe roate și pregătit să ne răspundă la câteva întrebări.
Aventura a început acum zece ani de zile, când, după absolvirea Facultății de Drept și după ce a lucrat în străinătate, Sorin Drăgan, un tânăr dornic să-și găsească drumul, a descoperit lumea facinantă a restaurantelor.
“Ucenicia mi-am făcut-o mai întâi în calitate de consumator la Cafe Anglais și Pasha, unde am beneficiat de experiența prietenului și nașului meu, Daniel Lepădatu. Am admirat și voi respecta întotdeauna sfaturile și implicarea nașei mele, Paula Lepădatu. Am învățat multe lucruri de la ei și am descoperit ce lipsea orașului nostru, în acest domeniu. În 2011, am preluat vechiul și emblematicul Pescarul, procedura de cumpărare și restaurare fiind destul de costisitoare. Așa s-a născut primul restaurant Blue Acqua. A fost o muncă titanică, dar, cu idei proprii și ajutorul prietenilor și al colaboratorilor, pot spune că suntem astăzi printre primii în materie de bucătărie pescărească la Galați”, explică Sorin.
În 2013 s-a deschis Blue Acqua Iași. Iar pe 15 iunie 2018, s-a inaugurat în zona pietonală ultracentrală din Mamaia, lângă Rex-Majestic, al treilea restaurant cu specific mediteraneean pescăresc ce-i poartă semnătura. Teatris-ul a apărut tot în 2013, spre sfârșitul anului, iar aventura a fost posibilă datorită asocierii cu prietenul Gabriel Munteanu dar și cu Johannes.
“Pot spune că am reușit pentru că am câștigat încrederea tuturor: angajați, prieteni, parteneri de afaceri și colaboratori, prin seriozitate și implicare, pentru că am crezut necondiționat în proiectele și ideile mele și nu m-am oprit la primul obstacol”, spune Sorin Drăgan.
Teatrisul înseamnă pentru Galaţi un proiect ambiţios aflat într-o continuă dezvoltare: cafenea, pub, sală de spectacole, locul unde se întâmplă evenimente de excepţie, restaurant cu specific internațional unde se organizează petreceri cool, nunți de excepție dar și conferințe sau evenimente corporate. Secretul reușitei Teatris?
“Am știut întotdeauna ce vreau și am muncit din greu alături de toți cei implicați. Am investit tot timpul, în personal, în mobilier, am căutat în permanență retete noi. Am promovat și ajutat oamenii buni”, explică Sorin. Afacerea cu aproape 200 de angajați este încununarea muncii și experienței acumulate de întreaga echipă. “Îmi place mai mult să creez, să deschid drumuri noi, să construiesc. Dar, ca să mențin mă bazez pe Iulia, soția mea, fiind implicată în toate proiectele, alături de Gabriel și Cosmin, care mă ajută să păstrez standardele de top ale brandului”, recunoaște Sorin.
Are două regrete: că nu s-a apucat mai devreme de ceea ce a constatat că îi place și că Galațiul moare încet, oamenii pleacă, dezamăgiți, se găsesc greu angajați și, chiar dacă menții un standard, la un moment dat, nu mai ai satisfacția muncii. “Brandul se construiește cu greu. Cu trudă, cu lucruri care nu se văd și nu șe știu. Ne instruim în permanență personalul, chiar dacă știm că va pleca, la un moment dat. Apoi, ori de câte ori sunt în altă țară, dacă mă opresc să mănânc undeva, mă inspir, aduc rețete noi, găsesc modalități interesante de administrare și deservire, pentru că sunt de părere că, pe lângă un management bun și marketingul este foarte important”, declară Sorin.
Mix-urile pe care le ascultați pe terasă la Teatris sau în restaurant sunt făcute de Sorin împreună cu Răzvan, un pasionat de muzică și radio. La fel și fotografiile din incintă. Apoi, multe dintre rețetele de la Teatris sunt propuse de Sorin și încercate, împreună cu chef-ul Teatris. “Mă pricep, dar nu aș fi putut fi chef: să reușești în doar două ore să hrănești 200-300 de persoane mi se pare eroic!”, spune managerul restaurantului. Tot el mărturisește că nu se vede un om de succes. “Dacă aș fi făcut lucrurile astea în București sau în altă țară, poate. Sunt doar un om care a reușit să facă ceva.”
…și totuși, care e cheia succesului?
“Nu cred că trebuie să conduci cu o mână de fier. Important e să fii un leader și să găsești oamenii potriviți cu care să faci echipă. Trebuie să-ți ajuți angajații să evolueze, pentru că și tu crești împreună cu ei. Să-i cunoști, să le asculți nevoile și problemele”, explică Sorin.
Ce trebuie să știe un tânăr manager care ar vrea să pornească la drum într-un business?
Că reușita presupune multă muncă, vise realiste și încăpățânarea de a realiza tot ce ți-ai propus. Plus corectitudine și seriozitate – crede managerul Teatris.
Nu știe unde va fi peste 10 ani, dar, deși ar putea trăi liniștit în Grecia sau Italia, Galațiul îl cheamă de fiecare dată cu Dunărea lui, cu mirosul de tei în floare și amintirile copilăriei.
Foto: arhivă personală