Optimistă, puternică și inspirațională. Așa este Oana Pellea, de care gălățenii s-au bucurat la ediția din acest an a Festivalului Național de Comedie. Actrița a dat viață Stăvăroaiei, din piesa “Idolul și Ion Anapoda”, și a lăsat la vedere o femeie hotărâtă dar cochetă, vulnerabilă și atotștiutoare, înșelată în așteptări, dar niciodată resemnată. În culise, la cabină, dincolo de oboseala actorului, am văzut o Stăvăroaie frumoasă, care ne-a împărtășit din gândurile ei.
Sunteți om de teatru, ați făcut film, sunteți scriitor, femeie, mereu în linia I în social media. Cât de greu este pentru un actor să fie permanent conectat la realitatea cotidiană?
Din punctul de vedere al unui artist, acesta nu poate să nu fie conectat la realitatea cotidiană…mai ales astăzi. Un artist trăiește în timpul său, se confruntă cu problemele și beneficiile timpului în care trăiește…și e normal să încerce să înteleagă, să încerce să limpezească, să-și explice, să explice și celorlalți și să caute soluții la aceste probleme…
Pledați în social media pentru normalitate și patriotism. Cum să le facem pe aceste noțiuni, care par desuete azi, accesibile tinerei generații?
Normalitatea și iubirea locului unde te-ai născut nu țin de „modă”, sunt un dat. Primul aer care îți intră în plămâni la naștere se pare că îți imprimă în ADN o anumită apartenență. Aparținem locului în care ne-am născut. Cât despre normalitate…a fost un timp când era ceva „normal” 🙂 …acum încet, încet, devine un deziderat…
Cum îi vedeți pe tineri? Ce șanse mai avem să fim iarăși ce am fost?
Nu-mi doresc neaparat să fim ce-am fost! Îmi doresc să putem deveni cea mai bună variantă a noastră. Nu pot vorbi despre tineri în general…există tineri excepționali, există și „uscăciuni”. Ceea ce este cert e că azi e mai greu să fii tânăr decât era pe vremea tinereții mele. Mai multe tentații, mai multe posibilități, informații…dar și mai multă incertitudine.
Mai are actorul/omul de cultură rolul mesianic de formator al poporului?
Depinde de opțiunea exclusivă a actorului/omului de cultură.
Se mai poate face comedie în vremurile acestea? Ce ne mai face să râdem?
Comedie se poate face oricând. Depinde de ce fel de comedie vorbim…astăzi este o explozie de comic ușor, vulgar, la prima mână. Sigur că există și umor de calitate, pe care mi l-aș dori preponderent.
Cât de norocoasă e Oana Pellea?
Foarte norocoasă la oameni frumoși, întâlniri minunate, proiecte interesante, visuri împlinite, răsărituri de soare, țară frumoasă etc. Am ales să fiu norocoasă! Puteam să aleg și invers. Cred că atragem realitatea pe care ne-o imaginăm (până la un moment dat).
Care e cea mai mare realizare a dvs? Dar cea mai mare amărăciune?
Realizarea mea…este că realizez că viața e o minune și mă bucur de fiecare clipă. Amărăciuni nu am, chiar nu am!
Sunteți o optimistă, în ciuda rolurilor dramatice pe care le jucați. Cum reușiți?
Joc și comendie și dramă cu aceeași plăcere. În orice râs găsesc o lacrimă, iar în orice lacrimă o urmă de zâmbet.
Ați terminat recent un alt film. Cum a fost experiența?
Am avut doua zile de filmare la Moromeții 2. M-am bucurat enorm să mă reîntâlnesc cu Stere Gulea și cu Vivi Drăgan Vasile, cu care am lucrat la Stare de fapt (1996). Sper din tot sufletul în succesul acestui film.
Ce planuri de viitor ale Oana Pellea?
Multe. Am multe proiecte, așa că îmi doresc să fim noi sănătoși, să le pot face eu pe toate și dumneavoastră să vă bucurați de ele.
Un mesaj pentru gălățeni…
Le doresc să-și facă viața frumoasă și să fie atenți la alegerile lor. Să ne revedem sănătoși! Doamne ajută!
Foto: Cătălina Flămânzeanu