Are un MBA în Management și Marketing, e absolventă de Științe Economice și Administrative, cu o licență în tehnici de negocieri și tranzacții internaționale.
A lucrat în domeniul construcțiilor administrând propria firmă timp de 12 ani, dar și în turism, însă în 2012 a simțit nevoia unei schimbări majore, și acum transformă machiajul în artă. Alina Agache e un cunoscut și căutat makeup artist pentru evenimente din Galați, cu multe cursuri profesionale la activ, colaborări cu reviste de top, sute de machiaje realizate pentru diverse ocazii și …cliente pe liste de așteptare. Ca să fie machiată de Alina Agache, o mireasă trebuie să se programeze cu câteva luni înainte! Este stilist de gene și sprâncene şi un profesionist desăvârşit în machiajul de fotografie şi modă. Am stat de vorbă cu ea, pentru a afla cum a reușit să devină o femeie de succes, făcând ceea ce îi place!
Cum arată programul tău zilnic?
E un maraton contra cronometru… fiecare decalaj în programul meu îmi complică existența teribil. Mă trezesc la 7 și pregătesc copiii pentru grădiniță și școală. Apoi, fie încep job-ul, fie mă ocup de activități domestice. La prânz, aduc copiii acasă și ma întorc la studio. Ultima parte a zilei se desfășoară în familie. Ocazional mai fur câte o oră pentru sufletul meu: cosmetică, coafor, etc și, dacă sunt norocoasă, am timp și să ies la o masă în oraș. În sezonul de nunți mă trezesc la 5-6 dimineață și mă scufund în vâltoarea emoțiilor viitoarelor mirese. În extra-sezon reușesc să mă reconectez la viață socială, la sfârșit de săptămână.
Cum a venit nevoia unei schimbări în viață ta?
Eu fac parte din generația post revoluționară în care tinerii erau încurajați să își deschidă o afacere. La 22 de ani am terminat ASE-ul și am pus bazele propriei companii: distribuitor zonal de profile și accesorii pentru tâmplăria de aluminiu și PVC. Un domeniu aproape exclusiv masculin și destul de departe de înclinațiile mele, însă, în anii aceia, succesul se măsura strict după veniturile financiare…să te gândești la ce ți-ar plăcea cu adevărat să faci era considerat un moft. După 10 ani de vânzări, negocieri, hale friguroase, inventare și recuperări de creanțe, am ajuns într-un punct în care mersul la birou devenise un calvar. Simțeam că mă plafonez și mă regăseam din ce în ce mai puțin în job-ul meu. Cursul de machiaj a fost, în prima instanță, o oportunitate de a mă relaxa, dar în momentul în care am pus pensula în mână am descoperit că asta mă făcea fericită. Doi ani am lucrat în paralel, am păstrat firma până la momentul la care am realizat că machiajul este ceea ce îmi doresc sa fac cu adevărat. Nu a fost simplu să depășesc pragul emoțional al ideilor preconcepute sădite de societate. Am realizat atunci cât de mult prețuiesc oamenii titulatura unui job. Părinții, prietenii, priveau cu scepticism decizia mea. Singurul aliat în acest demers a fost din prima clipă soțul meu, care m-a încurajat la fiecare pas. Inițial nu a fost o decizie înțeleaptă financiar, dar artistul din mine a câștigat teren în fața omului de afaceri. Nu regret nicio clipă!
Te consideri un om de succes? Cum arată succesul și care ar fi condițiile obligatorii pentru atingerea lui?
DA! … poate părea lipsit de modestie răspunsul meu. Mă consider un om de succes pentru că am reușit să îmi ating toate obiectivele academice și profesionale până în momentul de față, pentru că am reușit să traduc în fapte tot ce am visat, pentru că mi-am căpătat independența financiară deși în poziția unui copil privilegiat nu ar fi fost nevoie, pentru că am avut mereu curajul să fac schimbări majore în viață și să o iau adesea de la capăt, pentru că m-am înconjurat de oameni frumoși de la care am mereu ceva de învățat, dar mai presus de toate pentru că am o familie extraordinară. Da, cred că succesul este nul în absența familiei. În opinia mea, reușita în viață se măsoară în 2 parametri esențiali: descoperirea propriei vocații și puterea de a o urma, plus echilibrul oferit de familie. E o condiție fundamentală pentru o existența fericită, să îți urmezi chemarea. Atenție însă, a nu se înțelege că munca trebuie să fie o petrecere continuă. Orice job, oricât de frumos, vine cu responsabilități, cu zile bune sau mai puțin bune. Este complet nerealist să îți imaginezi că, dacă faci ceea ce îți place în viață, „nu vei munci niciodată”. E un clișeu…vei munci din greu, dar vei avea satisfacții pe măsură.
Cât de ofertant e orașul Galați pentru o tânără care vrea să facă o afacere, pe cont propriu, dintr-un hobby?
Contrar opiniei generale, eu găsesc provincia foarte ofertantă. Galațiul, în mod particular, este insuficient exploatat în domeniul serviciilor. Avem însă o problemă gravă de mentalitate. Se face rabat major la calitate în favoarea prețurilor mici, că „asa se cere în provincie”…complet greșit! Astfel, „profesioniști” absolvenți ai unor cursuri de 3 zile ajung să presteze servicii ieftine, de proastă calitate. Background-ul meu în bussiness m-a învățat câteva lucruri importante: veniturile pe termen lung sunt mereu pe măsura investiției, iar clientul poate fi educat să înțeleagă beneficiile alegerii unui produs de calitate. Oricine poate să își transforme hobby-ul în afacere, dar să o facă cu seriozitate, implicare, studiu, investiție financiară și respect față de potențialul client.
Cea mai importantă lecție de viață învățată până acum?
Poate mă repet…am învățat însă că fără dragostea și echilibrul din sânul familiei, fără zâmbetele copiilor, fără sprijinul soțului, fără sfaturile părinților, orice victorie personală nu are substanță.
Text: Daniela Bogdan
Foto: Claudiu Talmaciu (www.talmaciuclaudiu.ro)