Breaking news:

Fotografia alb-negru, un limbaj al eleganței

Aud afirmații de genul „am văzut că faci multe fotografii alb-negru, dar ce ai, ești în depresie, ești tristă, s-a întâmplat ceva?” Sau „dar de ce nu fotografiezi color, lumea este plină de culori strălucitoare care trebuie arătate!„
NU, nu suntem deprimați, cei care fotografiem alb-negru, doar vedem clar și structurat un cadru.

Un sentiment atemporal cadrului

Fotografia este limbaj, în cadrul acestui limbaj, culoarea și monocromia alb-negru sunt două discursuri diferite. Eliminând limbajul culorii, care distrage atenția, fotograful poate jongla cu formele, cu liniile, cu umbrele lăsate de lumină, cu relațiile dintre toate acestea. Fotografia alb-negru duce atenția privitorului către expresie, emoție, induce o anumită stare, atmosferă, poate aduce fotografiei un aer de eleganță și mister. Datorită faptului că fotografia s-a născut în mediul alb-negru, a lucra alb-negru în ziua de azi conferă un sentiment atemporal cadrului.

Culoarea este uneori greu de stăpânit în fotografie: hainele, temperatura de culoare de la diferite surse de lumină, obiecte colorate aflate în planul doi, distrag atenția de la subiectul principal. A reduce acest cadru la alb-negru va însemna că reduc distragerea atenției de la ceea ce este important în fotografia mea și pot stabili vizual o relație mai clară între subiectul principal și planul doi.

Accent pe subiectul principal

Monocromia alb-negru ajută la focusarea atenției pe elementele cheie din compoziție. O compoziție bună ține de liniile și formele din cadru, mai puțin de culoare, iar reducerea fotografiei la alb-negru ne va ajuta mereu să compunem strategic cadrul nostru.
Folosirea spațiului negativ în fotografie este mult mai eficient și de evident impact atunci când fotografiem alb-negru. Astfel putem pune accentul cel mai bine pe subiectul principal, imprimăm o stare de liniște privitorului.

Lumina, care este subiect în fotografie, este mult mai ușor de sesizat și exploatat în fotografia alb-negru. Unghiul și direcția din care pică lumina pe subiect își amplifică efectul și starea imprimată fotografiei atunci când lucrăm alb-negru.
În fotografia de portret, alb-negru ne apropie de expresia subiectului, de emoția pe care o trasmite. Dispar imperfecțiunile tenului, iar gama tonală de griuri vor pune în valoare orice tip de piele, orice fizionomie.

P.S. Nu orice fotografie prost executată în color va deveni genială dacă o convertim în alb-negru.

Text și foto: Simona Andrei

Ți-a plăcut acest articol?

votează!

0 / 5. voturi: 0

ai citit?

Stil și confort pentru vacanța ta! Shopping la Brăila Mall

După zile întregi, poate chiar săptămâni de planificare pentru...

Nou la Brăila Mall: MoneyGold – servicii variate, soluții rapide și eficiente!

O nouă experiență de cumpărături, un nou punct de...

Garanția confortului și a stilului urban! JD Sports a deschis un nou magazin la Brăila Mall!

Brandul JD Sports s-a alăturat celorlalte branduri de renume...

Simte vara în stilul tău! SUMMER BY YOUR OWN RULES la Brăila Mall

Vara aceasta, Brăila Mall te invită să te bucuri...

Revista Urbania nr. 34

Bine ați venit în lumea captivantă a verii gălățene,...

Despre reușită, prin puterea educației și forța învățării active, cu Victoria Yildirir

Cum se împletesc cu succes rolurile de antreprenor, mamă,...