Cine nu a auzit în Galați de KIWANIS înseamnă că nu știe nimic despre voluntariat! KIWANIS este un club
format din 24 de doamne inimoase, realizate profesional și implicate, care și-au făcut un scop în viață din a ajuta copiii aflați în situații dificile. Grupul țintă e format, la Galați, din elevii cu rezultate deosebite la învățătură, evidențiate prin diplome la olimpiade și concursuri, indiferent de specializari, care provin din familii cu posibilități financiare reduse. Acestora, după o atentă selecție, de 20 de ani de zile, Clubul le oferă burse lunare de studiu pe toată perioada anului scolar. Dar acțiunile Clubului nu se opresc aici! Iar despre ele am stat de vorbă, la ceas aniversar, cu actuala președintă a KIWANIS Galați, Daniela Cristea.
Să servim copiii lumii
În Galați, există trei cluburi KIWANIS: Kiwanis Galați, KIWANIS Smile și KIWANIS Tineret (cu vârste până în 35 de ani), dar și un club de tineri până în 18 ani – Key Club Star (Tikiro), format, în marea lor majoritate, din bursierii KIWANIS. “Persoanele interesate din Galați știu că noi organizăm Balul KIWANIS, în fiecare iarnă. Practic, scopul final al Balului este strângerea de fonduri pentru aceste burse de studiu, care, în prezent, au ajuns la 30. E vorba de burse de 100 de lei pe lună, pentru fiecare copil care obține performanțe într-un domeniu și are nevoie de ajutor. Însă clubul nostru are și alte acțiuni sociale și cultural-educative, prin care încercăm să fim alături de copiii noștri”, explică Daniela Cristea.
Proiecte pentru anul kiwanian 2016-2017
Anul acesta, KIWANIS are în derulare proiectele mai vechi FRANCOFONIA și CHAUSSURES ROMÂNIA. Primul se desfășoară în colaborare cu Biblioteca Franceză și cu liceele cu predare intensivă în limba franceză din Galați și presupune acțiuni culturale dedicate Săptămânii Francofoniei. În cadrul Proiectului CHAUSSURES ROMÂNIA, anul trecut, au fost distribuite 300 de perechi de încălțări din piele, primite de la membrii KIWANIS din Districtul Monaco, la internatul de fete al Asezământului Sf. Vasile, Colegiile “C. Negri ” și CNMK Galați dar și la Centrul Medico-Social din Pechea. În această toamnă vom primi 150 de perechi, care vor ajunge la copiii de la sate dar și la bătrânii din căminele din județul Galați. “Evident, vom avea noi acțiuni cu și pentru copii. Alături de tineri voluntari ai clubului Key Club vom împărți cadouri copiilor defavorizați de Moș Nicolae și Crăciun, iar cu cei mari vom face workshopuri educaționale. Elevii bursieri merituoși, evidențiați în acțiunile de voluntariat, vor fi trimiși în tabere gratuite interne și internaționale, organizate de Kiwanis România și Kiwanis Internațional. Un proiect nou pentru 2017 este schimbul de elevi. Timp de o săptămână, copii din Galați pleacă în Districtul France Monaco, iar copii din Franța vin în familiile de la Dunăre, prilej de a cunoaste localități, obiceiuri și culturi”, a declarat Daniela Cristea.
Toamnă și primăvară încărcată pentru KIWANIS Galați
Cum coordonatorul KIWANIS România este Jeana Sprânceană din Galați, pe 6-8 octombrie va avea loc la noi în oraș o ceremonie interesantă, în prezența reprezentanților Kiwanis Europa și Kiwanis France Monaco. “Practic se preda ștafeta conducerii Kiwanis DIP Romania de la Vaslui la Galați! Vor fi oaspeți din toate Cluburile din țară, care vor vedea orașul, potențialul său economic, și de ce nu, vor putea veni cu soluții. Pe 26 noiembrie vă așteptăm la Bal, iar în aprilie 2017 vom avea Congresul Național KIWANIS, unde așteptăm 150 de invitați din toată lumea. E o ocazie pentru Galați să se facă remarcat, de aceea eu zic că e un câștig pentru oraș că facem voluntariat de 20 de ani”, spune Daniela Cristea.
Cine este actualul președinte KIWANIS Galați?
Daniela Cristea este șef serviciu Resurse Umane Zona Liberă Galați, de mai bine de 18 ani. Este absolventă a Facultății de Mașini Termice, formator, manager de achiziții, are un masterat în Strategii europene de resurse umane. Dincolo de o carieră remarcabilă, Daniela este mama unei domnișoare de 23 de ani, are pasiuni frumoase, un cerc mare de prieteni, participă la evenimente mondene și este implicată în multe acțiuni sociale.
Scurt istoric KIWANIS
Primul Club KIWANIS a apărut la 21 ianuarie 1915, în S.U.A., la Detroit, Michigan. Numele clubului e derivat din termenul indian “nunkee-wannis”, care înseamnă “să ne împărtășim talentele.” Adaptat fonetic, el devine KIWANIS -“exprimă-te pe tine însuti”. KIWANIS s-a extins în întreaga lume, începând cu anul 1961, când apare primul club din Europa, la Viena. Azi, Kiwanis este prezent în 100 de țări, cu 8.500 de cluburi, iar familia kiwaniană numără peste 600.000 membri.
În România, KIWANIS apare abia în 1992, la Satu-Mare. Patru ani mai târziu se înființează și la
Galați. KIWANIS România numără, în prezent, 405 membri, în 24 de cluburi răspândite peste tot în țară. Cei care doresc să știe cum pot da o mână de ajutor sau cum pot deveni membri pot afla mai multe de pe site-ul www.Kiwanis.ro sau de pe pagina de facebook a clubului din Galați.
Foto: Bogdan Dimofte (Pixel-Pro)