Știm că, deși iarna este cel mai friguros anotimp, în același timp este și cel mai vesel anotimp al anului. Cu toții ne-am bucurat de sosirea iernii și de magia sărbătorilor, însă acestea din urmă au trecut, magia a dispărut și iarna a devenit un anotimp urât datorită frigului care ne ține la adăpost.
Totuși, vă invităm să aflați câteva curiozități despre iarnă și poate reușim să vă schimbăm puțin percepția despre acest anotimp.
1. Știm că pare ciudat, dar Pământul este cel mai apropiat de Soare în luna decembrie, având în vedere că tot în decembrie este solstițiul de iarnă, deci ziua cea mai scurtă din an.
2. Știați că cel mai mare fulg de nea care a căzut vreodată pe pământ a măsurat, potrivit Guinnes World Records, 38 cm în lățime și 20 cm în grosime? Acesta a căzut în 28 ianuarie, 1887, în Fort Keogh, Montana din Statele Unite ale Americii.
3. O insectă, numită Weta, din Noua Zeelandă, îngheață iarna, când temperaturile scad sub 0 grade. Când temperaturile încep să crească din nou, insecta se decongelează și revine la viață.
4. În mod normal un fulg de nea cade cu o viteză de aproape 5 km pe oră.
5. Deoarece este formată din cristale de gheață așezate una lângă cealaltă, zăpada pare albă. Cristalele reflectă și refractă lumina soarelui, „culoarea” albă fiind provocată de lumina refractată în cristale. Așadar, albul nu este nimic mai mult decât combinația tuturor nuanțelor vizibile de pe spectru, în egală măsură. Dar, în realitate, fiecare cristal de gheață este translucid.
6. Iarna este mai blândă în emisfera sudică, datorită faptului că există mai mult larg maritim și mai puțin pământ decât în emisfera nordică.
7. În Franța a avut loc prima olimpiadă a jocurilor de iarnă în anul 1924. Nicio țară din emisfera sudică nu a fost gazdă și nu a aplicat vreodată pentru a fi gazda jocurilor olimpice de iarnă.
8. Aproximativ 12% din suprafața planetei este acoperită în permanență cu gheață și zăpadă.
9. Iarna este un anotimp cauzat de înclinarea emisferei (nordice sau sudice) în direcția opusă soarelui. De aceea anotimpul poate fi observat în decembrie – februarie în emisfera nordică și în iunie – august în emisfera sudică.
10. Prunul chinezesc este una dintre puținele plante care au perioada de înflorire iarna.