Breaking news:

Lucruri interesante despre somn

Este bine ştiut faptul că somnul reprezintă o stare fiziologică de repaus total, timp în care tot organismul se reface pentru ca a doua zi să ne reluăm activitatea. Deşi savanţii nu au reuşit să desluşească pe deplin acest fenomen, există totuşi destule informaţii care să ne ajute să ne dăm seama ce se întâmplă cu noi în momentul în care adormim. Aşadar, vă prezentăm câteva lucruri interesante de ştiut.

1. Fiecare dintre noi are nevoie de un anumit număr de ore de somn zilnic, bineînţeles în funcţie de vârstă. Aşadar, bebeluşii au nevoie de circa 16 ore de somn pe zi, copiii cu vârstele între 3 şi 12 ani dorm în jur de 10 ore, între 13 şi 18 ani – 9 ore, după 19 ani, dormim cam 8 ore, iar după 65 de ani ne sunt suficiente 6 ore.

2. Atunci când dormim, organismul eliberează hormoni importanţi pentru ca celulele şi creierul să se poată regenera, iar întreg corpul să elimine toxinele acumulate peste zi.
[interscroller_banner_mobile bannerid=”3″]
[interscroller_banner_web bannerid=”2″]

3. Se spune că nu există vise ştiinţifico-fantastice. Visăm numai persoane şi locuri pe care le-am mai văzut, chiar dacă nu ne mai amintim de ele. Referitor la “premoniţii”, oamenii de ştiinţă preferă să nu se pronunţe asupra acestui concept.

4. Parasomnia reprezintă totalitatea tulburărilor ce însoţesc somnul, normale în timpul copilăriei şi patologice dacă persistă la maturitate. De exemplu, agitaţia şi mişcările bruşte, generate de coşmaruri, somnambulismul, bruxismul.

5. Ştiaţi că 12% dintre noi visează numai în alb şi negru? Potrivit cercetătorilor, procentul era mai mare înainte de apariţia televizoarelor color!

6. A visa este un lucru cât se poate de normal. Se spune că persoanele care nu visează niciodată au tulburări de personalitate.

7. Până şi poziţia în care dormim poate spune câte ceva despre personalitatea noastră. Poziţia fetusului (pe o parte, cu genunchii adunaţi) este preferata a 41% dintre noi. Poziţia soldatului (pe spate) este adoptată de 8% dintre noi. Aici se încadrează o mare pate dintre femeile care şi în timpul somnului sunt obsedate de frumuseţe. Specialiştii spun că somnul pe o parte facilitează apariţia ridurilor, în timp ce somnul pe spate întinde tenul.

8. Deşi sună trist, însă este adevărat, 1 din 4 cupluri căsătorite dorm în paturi separate. Este vorba, desigur, în cea mai mare parte, despre persoanele în vârstă, deranjate de sforăitul partenerului sau de alte tabieturi ale acestuia.

9. În caz că nu ştiaţi, somnul este mai important decât mâncarea. În lipsa alimentaţiei, decesul cauzat de foame survine în 2 săptămâni, în timp ce 10 zile fără somn sunt suficiente pentru a ne fi fatale.

10. Ţineţi minte ce aţi visat? După 5 minute de la trezire, 50% din vis va fi şters, iar după 10 minute nu ne vom mai aminti circa 90% din vis.

Sursa foto: www.pexels.com

Ți-a plăcut acest articol?

votează!

0 / 5. voturi: 0

ai citit?

E.DE.PORC., o experiență reală a gustului

E ... de porc să nu știi ce experiențe...

GRILL STATION 17 – Când ți-e poftă de gustul de acasă

Când îți dorești să te bucuri de mâncare gustoasă,...

Supermodel Cut – noul trend al toamnei 2023!

Simți și tu tentația de a-ți reîmprospăta look-ul? Toamna...

CurățenieGalațiBrăila.ro – Pentru starea ta de bine!

Curățenia. Nu e, de fiecare dată, o activitate pe...

Olga Lucasius – un terapeut pentru trup și suflet

Are mâini puternice și căutătoare și cu ele face...