În apropierea iernii, arderile sunt mai intense, iar consumul de vitamine și minerale mai crescut, întrucât organismul este suprasolicitat de efortul de adaptare la temperaturi scăzute. Iar pe fondul unei slabe imunizări, apar boala, oboseala, anxietatea sau un metabolism îngreunat.
Tocmai de aceea este esențial să sprijinim acest proces de adaptare. Vitaminele care susțin cu brio organismul în a face față cu succes tranziției toamna-iarnă se găsesc ușor în alimente:
–Vitamina C, aportul zilnic recomandat este de 200 mg (echivalentul unui ardei roșu, a două portocale sau a unui grapefruit)
–Vitamina A, 800 mg (morcovi, ficat, pește, ou, unt).
Important, de altfel în menținerea imunității este întregul „alfabet vitaminic”, format din vitaminele A, B, C, D și E.
Mineralele de care are nevoie sistemul imunitar sunt:
-Zinc, 10 mg /zi (fructe de mare, semințe de dovleac, pâine, cereale integrale)
-Seleniu, 55 mg /zi (nuci, pâine, pește, carne, ouă).
Nu ar trebui să neglijăm nici Magneziul („mineralul antistres”), Fierul și Omega-3, găsite în cereale integrale, fructe uscate, carne, pește, banane, linte, soia, ficat, sardine etc. Și iaurturile probiotice pun o cărămidă importantă în fortifierea sistemului imunitar.
De altfel, dieta echilibrată, mișcarea zilnică și micile momente relaxante reprezintă rețeta ideală, oferită de orice nutriționist, pentru oricine năzuiește la o sănătate de fier și o stare excelentă în sezonul rece!
__________
Natur House, lider mondial în nutriție și dietetică, cu peste 2000 de centre prezente în 40 de țări, oferă consiliere din partea unui specialist în nutriție, care îți va recomanda o dietă de reeducare alimentară și produse exclusive, în funcție de obiceiuri de alimentație, stil de viață, afecțiuni. Programează-te și tu la un consult gratuit!