Oxitocina este unul dintre cei mai importanți hormoni produși de organismul uman, întrucât are un rol esențial în capacitatea noastră de a ne crea relații, prietenii, dar și în reproducere, fiind responsabil cu dorințele noastre sexuale. Discutam despre același hormon care, pe lângă importantul rol în naștere, în alăptare și în crearea extraordinarei legturi mamă-copil, îl are și pe cel de „sudare” a unui cuplu.
Este produs în hipotalamus și eliberat de glanda pituitară în fluxul sangvin sau în alte părți ale creierului.
Situațiile care ne fac să ne simțim fericiți sau în siguranță au legătură cu eliberarea de mai mulți hormoni, inclusiv oxitocină, dopamină și serotonină. Mai exact, oxitocina este eliberată în momentul când interacționăm pozitiv cu persoanele din jurul nostru, dar, surprinzător. Astfel, anumite situații ne ajută să menținem un nivel ridicat al oxitocinei: oferirea sau primirea de cadouri, îmbrățișările celor dragi, discuțiile cu prietenii, râsul, exercițiil fizice, fotografiile sau clipurile cu oamenii dragi, declararea setinementelor de iubire.
De asemenea, un nivel optim sau ridicat de oxitocină cresc sentimentele de generozitate, iertare, bucurie și senzația de siguranță și ne ajută să reacționăm mai calm în situații stresante. Astfel, cercetările în domeniu au demonstrat că acest hormon este eliberat și în condiții de stres sau când ne aflăm într-o relație nefericită, ori este izolată social, ajutându-ne să depășim cu brio momentele respective.
Nu întâmplător, având în vedere că oxitocina este considerată hormonul iubirii, sunt multe alte studii care arată că oamenii cu căsnicii lungi și fericite tind să trăiască mai mult. O doza de oxitocina reduce stresul în cuplurile care se ceartă și conduce oarecum spre ceea ce doctorii numesc “un comportament pozitiv”, ajutând la creșterea fidelității și monogamiei în relație. Mai mult decât atât, un nivel optim de oxitocină din organismul lor poate să stopeze dezvoltarea anumitor tulburări psihice, având, în plus, efecte antiobezitate și antiîmbătrânire.
Oxitocina nu se găsește în alimente, însă joacă un rol important în reglarea apetitului. Mâncărurile afrodisiace precum ciocolata, cafeaua, peștele sau avocado joacă un rol important în îmbunătățirea stării de bine.