Breaking news:

Obezitatea infantilă- pericol pentru sănătatea copilului

La noi în țară există cinci milioane de copii obezi, iar numărul lor este în continuă creștere. Cauzele care au generat acest fenomen sunt în cele mai multe cazuri legate de alimentație: aportul mult mai mare de calorii față de doza necesară unui copil dă naştere la o tendință de îngrășare a micuțului, iar acest mod de viaţă nu se va schimba nici atunci când va ajunge la maturitate.

Așadar, un copil din doi are probleme cu greutatea corporală. În trei din patru boli, obezitatea a devenit un factor de risc. Sunt statistici alarmante care totuşi nu par să sperie pe nimeni.
În farfuriile copiilor găsim numai alimente interzise: multă ciocolată, prăjituri cât cuprinde şi fast-food-ul de toate zilele.

Obezitatea precoce (înainte de 5 ani) se datorează pe de o parte unor practici greșite în alimentația sugarului și copilului mic și pe de altă parte unui comportament particular al mamei. Este vorba de mama preocupată tot timpul dacă sugarul a mâncat tot și care folosește hrană ca „liniștitor” pentru a calma copilul, iar alteori prin alimentația excesivă a copilului, încearcă să compenseze unele emoții, frustrări, întâmplări nefericite. De multe ori este vorba de ecuația dragoste = hrană.

Efectele obezității

Efectele obezităţii asupra copilului sunt de 2 tipuri: psihologice şi fizice. Copiii obezi sunt stigmatizați, marginalizați de către ceilalţi copii, nu îşi fac prieteni și nu sunt acceptați în jocuri, devenind singuratici și nefericiți. Printre efectele fizice se numără probleme respiratorii frecvente, depuneri aterosclerotice ce apar încă din primii ani de viaţă la copiii obezi, conducând apoi la infarct, accident vascular, hipertensiune cu debut precoce.

Tratamentul obezităţii la copil comportă anumite condiții speciale. Organismul copilului și adolescentului, în creștere, limitează sau exclud anumite procedee terapeutice aplicabile la adult. Este interzisă restricția alimentară totală. În cazul impunerii unui regim prea drastic, organismul infantil, în creștere, pierde numai 50% pe seama grăsimii corporale. Restul scăderii în greutate se face pe seama masei corporale lipsită de grăsime. Dieta trebuie să fie săracă din punct de vedere caloric, dar este absolut necesar să conțină toate principiile nutritive necesare creșterii și dezvoltării organismului.

Soluția? O viață sănătoasă

Nu numai meniul zilnic al copiilor ar trebui să ne preocupe în ceea ce priveşte un mod de viață sănătos. Activitatea fizică trebuie de asemenea să facă parte din programul zilnic.
Este important ca atunci când problemele de alimentație ale copilului nostru ne depășesc să cerem ajutorul unui specialist fără să ne fie jenă de acest lucru, pentru că în ziua de astăzi găsim centre specializate unde specialiștii în nutriție ne dau sfaturi valoroase pentru sănătatea copilului. Un astfel de centru este și Natur House.

Natur House este lider mondial în nutriție și dietetică, cu peste 2000 de centre prezente în 40 de tari. Centrul oferă celor interesați consiliere din partea unui specialist în nutriție, care în funcție de obiceiurile alimentare, de stilul de viață, de afecțiunile fiecăruia îi va recomanda o dietă de reeducare alimentară și produse exclusive marca Natur House.Toate consultaţiile sunt gratuite.Programările se fac la numerele de telefon 0751.339.206 sau 0786.925.747.

Alina Maria Vereș
Nutriționist Natur House Galați

Ți-a plăcut acest articol?

votează!

0 / 5. voturi: 0

ai citit?

Velvet Outlet, acum și în incinta Centrului Comercial Traian Galați!

Bucură-te de stil și de moda care ți se...

Demonstrații dulci la Cofetăria Dana. Invitat special: cofetarul-patiser JEROM

Explozie de arome și finețe în deserturi reinventate! Cofetăria...

Îmbunătățește-ți calitatea vieții cu Art Therapy Orthopedic Center

Căutarea stării de bine și a echilibrului interior este...

Celebrează ZIUA MONDIALĂ A PÂINII, alături de Pain Vivant!

Se spune că o masă oricât ar fi de...

G Danube Boutique Hotel din Brăila: Priveliște la Dunăre și confort premium!

Indiferent unde ne poartă drumurile, există câteva lucruri esențiale...