Breaking news:

Povestea pâinii complete, by MonStart (P)

Cred că una dintre ursitoarele Ramonei Iorga era îndrăgostită de gustul dulceag și bun al pâinii calde. Așa se explică de ce destinul ei se împletește atât de armonios cu acest aliment și de ce este iremediabil fascinată de aluatul care prinde viață și crește din nimic, ca o minune. Absolventă de ASE, cea care conduce cu succes MonStart a știut că e de datoria ei să ducă afacerea familiei mai departe. Cum a ajuns de la potrivitul cifrelor la plămăditul aluatului e o poveste care se poate rezuma în cuvintele:

”Am simțit că trebuie să fac asta!” Născută, deloc întâmplător, pe 16 octombrie, de Ziua Pâinii, Ramona Iorga este cea care își întâmpină clienții cu produse calde, dar și cea care alege cu grijă, în fiecare zi, ingredientele pentru pâinea completă de la MonStart.

Pâinea mea e minunea ta!

În fiecare zi, Ramona crește, în laboratorul său, din apă, maia, sare și făină, un foc magic, ce reprezintă viața care dă gust pâinii. Iar pâinea MonStart, făcută cu maia sălbatică, are gustul de demult, amintind de vremurile în care oamenii se iubeau pe ei și unii pe alții și își știau dorințele.

“Am ştiut dintotdeauna ce vreau: o pâine de calitate, echilibrată, completă, aşa cum o făceau, odinioară, bunicile în vatră”, explică Ramona, care povestește pâinii, cât timp aceasta dospește, lucruri doar de ea știute, și o coace cu grijă. Apoi, o feliază, o unge cu unt și o dă spre degustare clienților. Aceștia din urmă nu mai știu ce să aleagă din magazinul MonAmour: pâinea franțuzească, cea cu lapte, cu măsline, cu ierburi aromate, cu cartofi sau cu cinci tipuri de semințe. Ca să îmblânzească maiaua, Ramona s-a școlit la Paris. Iar pasiunea aceasta pentru gustul pâinii bine făcute a crescut frumos, odată cu afacerea, acaparându-i și pe ceilalţi membri ai familiei.

„Am învăţat în timp că tot ce e bun se face cu grijă! Iar noi alegem cu grijă făina de la o renumită moară din Franţa, cumpărăm unt de calitate, nu folosim niciodată aluat congelat, ci doar maia sălbatică, adăugăm cantitatea perfectă de cereale (in, floarea soarelui, ovăz sau susan) şi peste toate, lucrăm cu unul dintre cei mai buni brutari de pe meleagurile noastre”, explică Ramona. Care, după ce a câștigat un concurs internațional de patiserie cu pâinea sa cu secară și cinci semințe, a decis că poate să se joace. Și încearcă zilnic rețete noi, atât de pâine cu diverse ingrediente, cât și de fursecuri sau tarte, pe care le găsiți, la fel de proaspete, în vitrinele de la MonAmour.

“Pâinea mea” de la MonStart

Odată cu pâinea completă, MonStart aduce în Galați un concept complet nou. Pentru că Ramona își găsește timp să vină în magazin să își întrebe clienții ce ingrediente ar dori în aluat și ce i-ar ajuta să se redescopere și să se gândească mai mult la sănătatea lor. Așa a apărut ideea de “pâinea mea”, care presupune că un cumpărător îşi poate crea propria rețetă, în funcţie de nevoi, gust, preferinţe şi dorinţa de a fi … unic.

“Adăugăm, la cerere, extra ingrediente (nuci, fructe, măsline, ierburi aromate, cereale, seminţe, germeni de plante), până ajungem la gustul care creează dependență. Așa e în Franța la brutăria unde noi ne-am specializat: oamenii intră în magazin, povestesc despre ei, schimbă idei și, practic, gestul acela fugar, de cumpărare a pâinii, se transformă într-un ritual”, povestește Ramona. Un ritual care te apropie de tine, de ceilalți, de natură și de firesc.

Aventura MonStart, unul dintre principalii furnizori de panificaţie din județ, a început în 1998, cu un laborator pe strada Traian. Câtiva ani mai târziu, mama Ramonei a ridicat o altă secție, tot în zonă, iar în 2007, producția s-a mutat la Metro, lângă Staer. Ramona s-a alăturat afacerii, iar povestea a dospit uşor, precum pâinea curată pe care o face şi la care te invită să fii părtaş, în fiecare zi, în Magazinul MonAmour, de la Potcoava de Aur.

Ți-a plăcut acest articol?

votează!

3.3 / 5. voturi: 7

ai citit?

Despre reușită, prin puterea educației și forța învățării active, cu Victoria Yildirir

Cum se împletesc cu succes rolurile de antreprenor, mamă,...

Vara asta la Beluga Pool – un motiv în plus să te bucuri de soare!

Prognoza meteo din vara aceasta se anunță a fi...

TACO BAR, acum și la petrecerea ta! Surprinde-ți invitații prin noutate și diversitate

Iubești combinațiile reinterpretate și gusturile care uimesc? Noutățile și...

Vara asta la înălțime! SUMMER BY YOUR OWN RULES #peterasa Shopping City Galați

Vara asta se lasă cu amintiri, mult zâmbet, versuri...

1 iunie la Brăila Mall: tărâm de poveste

Anul acesta, distracţia este dublă: de 1 si 2...