Breaking news:

Agenda culturală Teatrul Național de Operă și Operetă Nae Leonard (21-22 mai 2022)

Pescuitorii de perle de Georges Bizet

Sâmbătă, 21 mai 2022   ora 18:30

Premiera operei Pescuitorii de perle de Georges Bizet, programată în cadrul ediției a XVII-a a Festivalului Internațional Leonard, completează zestrea repertorială a Teatrului Național de Operă și Operetă Nae Leonard din Galați, cu o capodoperă a epocii romantice franceze, prezentă în repertoriul marilor teatre muzicale ale lumii.

Acțiunea operei, plasată în insula Ceylon astăzi Sri Lanka din Oceanul Indian, a contribuit cu siguranță la concentrarea gustului creatorilor pentru subiecte exotice, sursă de inspirație căreia dramaturgia muzicală de la finele secolului XIX, îi datorează atât de mult.

La realizarea producției gălățene își dau concursul doi creatori italieni de marcă, de renume european, cu ample experiențe artistice pe mari scene, regizorul Paolo Bosisio și scenograful Domenico Franchi, cei doi fiind de altfel, invitați permanenți ai scenei gălățene, în montările de referință ale acestei scene, din ultimul deceniu.

Întreaga distribuție precum și conducerea muzicală semnată de maestrul Cristian Sandu, este realizată cu artiștii teatrului, mulți, tineri aflați în primii ani ai carierei lor muzicale (soprana Lorena Sanda – Leila, tenorul Adrian Mărginean – Nadir, baritornul Constantin Lupu – Zurga și basul Sebastian Băncilă – Nourabad).

Regizorul Paolo Bosisio a oscilat între dorința de a accepta exotismul, pentru fascinația pe care încă o poate dezlănțui în diversele sale aspecte de atmosferă, viziune, tradiții, rescriindu-l în termeni de modernitate, sau să sterilizeze întreaga partitură și libretul din concepțiile lor inițiale, plasând povestea într-o abstracție spațiu-timp.

Parfumul Orientului

Maestrul a ales, conform principiului său de a nu accepta modernizările cu orice preț,  care nu împărtășesc nimic din intențiile autorilor, să exploreze latura complexă a psihologiei personajelor și intriga acțiunilor lor, parfumul Orientului emanând din alegerea decorurilor, costumelor, a mișcării și luminilor.

Astfel, în montarea gălățeană, Bizet este valorificat, prin realismul simbolic al concepției, ca un adevărat maestru al „ficțiunii” exotice.

Sperăm ca versiunea gălățeană a operei Pescuitorii de perle să atragă și să trezească interesul tuturor: specialiști și spectatori.

 

___________________________________________________

Biletele se pot achiziționa online, accesând link-ul https://www.blt.ro/pescuitorii-de-perle.html , sau fizic, de la casieria Teatrului (0236 465 599 si 0753312308), în intervalul orar afișat pe site: www.naeleonard.ro, sau de la punctul de vânzare bilete din incinta Shopping City Galati (parter).

 

Recital cameral „VIOLA FANTASIA”

Duminică, 22 mai 2022   ora 18:30

LUCIAN MORARU – violă         HORIA MIHAIL- pian

Prin recitalul din această seară, gălățeanul Lucian Moraru revenit pe meleagurile natale după o absență de aproape 10 ani, alături de apreciatul pianist Horia Mihail, ne oferă șansa de a cunoaște și înțelege mai bine, tehnica și sonoritățile solistice ale violei, într-un periplu istoric prin repertoriul acestui instrument, pornind de la epoca preclasică a lui Antonio Vivaldi și ajungând la muzica pasională, actuală, a lui Astor Piazzola.

O pledoare fascinantă pentru a descoperi valențele solistice ale violei, ce face trecerea dintre sonoritățile strălucitoare ale viorii și cele grave și seducătoare, ale violoncelului.

În program, vom asculta:

Franz Schubert – Sonata D 821 „Arpeggione”

Adrian Connell – Memories pentru viola și pian

George Enescu – Konzertstück

  • Pauză –

Giacomo Puccini – Nessun Dorma (Turandot) / Arr. Lucian Moraru

Lucian Moraru – Borsa (Romanian Folk Suite from Maramures Transylvania)

Giulio Caccini – Ave Maria / Arr. Lucian Moraru

Antonio Vivaldi – Nel profondo ciecco mondo – viola & piano/ Arr. Lucian Moraru

Piotr Ilici Ceaikovski – Lensky`s Aria / Arr. Lucian Moraru

Lucian Moraru – Improvisation on a theme by Erik Satie / Arr. Lucian Moraru

Erik Satie – Gnossienne no. 4 / Arr. Lucian Moraru

Gerardo Matos Rodriguez – La Cumparsita Tango / Arr. Lucian Moraru

Astor Piazzolla – Milonga del Angel

Astor Piazzola- Liber Tango / Arr. Lucian Moraru

 

Lucian Moraru, născut la Galați, începe studiul viorii la vârsta de 5 ani. După școala primară, efectuată în cadrul Liceului de Muzică din Galați, își îndreaptă atenția către un alt instrument, viola,  părăsind orașul natal pentru a-și urma profesorul, Gavril Manciu, la Liceul de Muzică din Sibiu. Urmează apoi cursurile Academiei de Muzică din București sub îndrumarea profesorilor Valeriu Pitulac și a maestrului Ștefan Gheorghiu (violonistul).

Urmează cursuri de măiestrie în specialitatea muzică de cameră la Kercade în Olanda cu prof. Milan Scampa (membru al cvartetului Smetana) cât și la Londra, cu Amadeus Quartett.Și-a început cariera muzicală ca membru al Orchestrei Filarmonicii George Enescu din București, în paralel desfășurând și o consistentă activitate solistică, alături de dirijori și pianiști de renume, susținând recitaluri și concerte atât în țară căt și în USA, Suedia, Canada, Grecia, Rusia, Italia. Cântă pe o violă construită de lutierul italian Bruno Tondo.

Din 2002, Lucian Moraru alege să-și diversifice sfera activităților profesionale ca liber profesionist în domeniul industriei muzicale cum ar fi: producător muzical, producător de studio, regizor muzical al unor producții teatrale cât și pentru transmisii TV, dar mai ales conceperea unor aranjamente muzicale distribuite la nivel internațional prin Schott Musica, Boosey&Hawkes și Universal Music.

Proiectele sale pentru 2022 includ două lansări de disc cu grupul instrumental TRAFFIC STRINGS (înființat de el în 2005), un album de muzică românească intitulat Romania Intemporel, cât și un album de muzică de jazz, Perpetuum Jazz.

Pianistul Horia Mihail a debutat la vârsta de 10 ani, în orașul său natal Brașov, interpretând Concetul în Re Major de Joseph Haydn. De atunci a concertat de peste 1000 de ori cu majoritatea orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonic ”George Enescu”  din București și cu Orchestra Națională Radio.

Absolvent al Colegiului de Matematică și Fizică „Andrei Șaguna” din Brașov, Horia Mihail a studiat pianul întâi la Brașov, cu prof. Stela Drăgulin, apoi în cadrul Academiei de Muzică de la București cu prof. Constantin Ionescu-Vovu. După 14 ani de studii în România, pianistul a urmat cursurile Universității din Illinois. Aici, a studiat cu Ian Hobson, obținând, în 1995, diplomele de absolvire și de masterat. În 1999, a primit și „Artist Diploma” de la Boston University, unde a studiat cu Anthony di Bonaventura.

În prezent este Solist Concertist al Formațiilor Muzicale Radio București și al Filarmonicii Brașov. În calitate de președinte a Asociației Culturale Accendo desfășoară o intensă activitate managerială, organizând cinci turnee MusicON ale Romanian Piano Trio, trei turnee Stradivarius, iar în cooperare cu Radio România Cultural, turneele Pianul Călător și Duelul Viorilor: Stradivarius vs. Guarneri.

 

___________________________________________________

Biletele se pot achiziționa online, accesând link-ul https://www.blt.ro/viola-fantasia.html , sau fizic, de la casieria Teatrului (0236 465 599 si 0753312308), în intervalul orar afișat pe site: www.naeleonard.ro, sau de la punctul de vânzare bilete din incinta Shopping City Galati (parter).

 

Ți-a plăcut acest articol?

votează!

0 / 5. voturi: 0

ai citit?

Divani & Sofa’ a deschis la Galați un showroom de 440 de mp

Divani & Sofa’, un nume important pe piața mobilierului...

Stil și confort pentru vacanța ta! Shopping la Brăila Mall

După zile întregi, poate chiar săptămâni de planificare pentru...

Nou la Brăila Mall: MoneyGold – servicii variate, soluții rapide și eficiente!

O nouă experiență de cumpărături, un nou punct de...

Garanția confortului și a stilului urban! JD Sports a deschis un nou magazin la Brăila Mall!

Brandul JD Sports s-a alăturat celorlalte branduri de renume...