Breaking news:

Galațiul are un potențial de neimaginat! – Interviu cu președintele Consiliului Județului Galați, ing. Costel Fotea

 Întâi de toate, cum s-a gestionat până acum criza COVID 19 la Galați?

-Astăzi, când vorbim, cred cu tărie că din punct de vedere administrativ s-a gestionat bine. Că se putea și mai bine e, oricând, adevărat! Suntem printre primele județele care au alocat cea mai mare sumă către spitalele din subordine în această perioadă, e vorba de aproape 25 de milioane de lei, bani dați pentru echipamentele de protecție, materiile sanitare și aparatură medicală pentru testarea COVID 19. În același timp, au fost operațiuni pe care CJ nu le-a putut face, pentru că au existat anumite protocoale medicale impuse de Ministerul Sănătății. Avem patru aparate PCR în județ, trei la Galați (Spitalul Județean, TBC și Spitalul de Boli infecțioase) și unul la Tg. Bujor. E drept că s-a vorbit mult despre aparatul de testare achiziționat pentru Spitalul Județean, primul din serie, care a fost criticat că face puține teste. Aici trebuie să precizez că acesta a fost luat la specificațiile tehnice ale medicilor, adică ale specialiștilor, după o consultare cu cei de la Matei Balș. În prezent, avem tot ce ne trebuie în spitale, iar pe piața liberă se găsesc materiale mai ieftine și mai ușor de cumpărat. Așa că sperăm să trecem cu bine peste această situație fără precedent și, încet, încet să revenim la normal.

Că vorbim de normal: ce proiecte ale CJ vor schimba viața Galațiului și când vor fi gata?

Muzeul de Artă Vizuală, care va fi una dintre cele mai frumoase și spectaculoase clădiri din țară cu o astfel de destinație, va fi gata în 2021. Practic, în octombrie 2020 va fi la roșu. Va avea, pe cele patru nivele ale sale, spații de expunere, ateliere pentru restaurarea operelor de artă, amfiteatre pentru conferințe, o terasă pentru vernisaje și bineînțeles, loc de depozitare pentru un patrimoniu cultural unic în România. Clădirea va schimba total fața Parcului Rizer și va costa, în final, 6,5 milioane de euro, bani dați integral din bugetul CJ Galați. Tot în 2021 vom avea gata și proiectul de la Gârboavele, pe fonduri transfrontaliere, de 430 de mii de euro. E vorba de un Parc Aventura cu tiroliene și panouri de cățărare, extins, cu ajutorul CJ, cu piste de biking și skateboard, teren de paintball și altele, astfel că cei care merg în zonă, atât adulți cât și copii, se vor bucura de activități diversificate. La acestea adăugăm și continuarea parcării supraetajate de la Spitalul Județean cu un Heliport, care va permite, la final, aterizarea elicopterului Smurd inclusiv pe timp de noapte și preluarea pacientului la UPU în timp record cu ajutorul unui lift exterior.

Se spune despre Galați că e dezavantajat de așezarea geografică, că e îmbătrânit și ocolit de investitori din cauză că nu are infrastructură. Când credeți că ne vom atinge potențialul?  

-Când vom crede mai mult în noi. Când o să ne lamentăm mai puțin, vom munci mai mult și vom privi către lucrurile bune pe care le avem. Județul Galați are un potențial de neimaginat și în ultimii ani s-au făcut lucruri importante. De exemplu, la capitolul sănătate, avem la Galați un Centru regional medical de tratare a cancerului prin radioterapie unde vin zilnic la tratament peste 60 de persoane din alte județe. Lucrăm la o Secție de cardiologie intervențională și am modernizat Secția de Neurologie a Spitalului Județean. Pe Diabet am investit în aparatură de ultimă generație, vom aduce la Galați niște pompe pentru injectat insulina cum numai la Iași și București se mai pot găsi. Iar la Spitalul de Boli Infecțioase finanțăm un Centru de excelență pentru tratarea cancerului de piele. Avem agricultură (suntem probabil cel mai mare bazin legumicol din țară), avem industrie, o Universitate de top și excelăm la construcția de nave. Ne lipsește infrastructura mare, dar lucrăm la asta și se văd deja roadele. Dacă în județ reabilităm peste 60% din drumurile județene (350 de km), în municipiu se lucrează la Centura ocolitoare a Galațiului, unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din ‘89 și până acum (valoare – 30 de milioane de euro, termen de finalizare: 2021). S-au stabilit deja procedurile de achiziție pentru Centura ocolitoare mare a Galațiului (260 de mil. de euro) care pleacă de la Giurgiulești și ajunge la Traian iar Drumul Express Șendreni-Baldovinești, care va asigura conexiunea cu Podul peste Dunăre și infrastructura mare a României (A2, E 85) e, de asemenea, în lucru. Nu uităm nici de punctul intermodal pentru transportul de mărfuri, de 100 de mil de euro, care va aduce o îmbunătățire considerabilă la capitolul transport pe Dunăre.

-Deci, să mai avem puțintică răbdare, ne va fi mai bine…

Sigur că da. Avem viitor, nu trebuie să ne plângem. Muncim și vom reuși! Galațiul are nevoie de multe investiții, e adevărat, dar am început să arătăm că se poate. Dacă adăugăm aici și faptul că în județ se va construi, în câțiva ani, probabil cel mai mare sistem de management integrat al deșeurilor, ce va permite transformarea  gunoiului menajer în energie electrică și compost steril, un proiect de asemenea, unic în țară, cu o finanțare de peste 100 de milioane de euro, putem concluziona că suntem pe drumul cel bun și că, deja, stilul de viață al locuitorilor acestui județ se schimbă considerabil.

Ți-a plăcut acest articol?

votează!

0 / 5. voturi: 0

ai citit?

Expoziție de Fluturi Vii la Brăila Mall: grație, culoare, transformare!

Admirați pentru fragilitatea și libertatea lor, dar și pentru...

Cum transformi manichiura într-o operă de artă cu nuanțele vedetă ale sezonului?

Când ți-ai privit vreodată unghiile ca pe o posibilă...

Cât este darul de nuntă în 2024?

În câteva luni începe sezonul de nunți, iar portofelele...

Pornește în aventura imaginației din Țara Minunilor de la Cofetăria DANA

Ce crezi că se întâmplă atunci când bucuria gustului...

Ordinea corectă de aplicare a produselor de skincare

Ți s-a întâmplat să investești într-un produs de îngrijire...