Un studiu a demonstrat că în restaurantele mai luminoase există cu 20% mai multe şanse să comandaţi preparate mai sănătoase, în timp ce în cele întunecate veţi mânca probabil mai multe grăsimi şi prăjeli.
Ce şi cum mâncăm în restaurantele întunecate?
Studiile ne spun că în astfel de locaţii, unde lumina este difuză, asigurată de lămpi mici şi/sau lumânări, mâncăm mai încet şi suntem mai satisfăcuţi de mâncare. În plus, tindem să consumăm alimente şi preparate mai grase, prăjeli, deserturi mai grele. Cu toate acestea, fiindcă mâncăm mai încet, la finalul mesei consumăm o cantitate mai mică de mâncare decât într-un restaurant mai luminos. Caloriile însă nu sunt deloc puţine.
Multe restaurante recurg la această variantă de iluminat în special din dorinţa de a crea o atmosferă intimă, relaxantă, caldă. În acelaşi timp, pot astfel beneficia de faptul că oamenii savurează îndelung mâncarea, gradul de satisfacţie fiind astfel potentat şi o eventuală dorinţă a clienţilor de a reveni este mai mare.
Ce şi cum mâncăm în restaurantele luminoase?
În aceste locaţii sunt cu aproximativ 16 – 24% mai multe şanse să comandăm alimente sănătoase. Cercetătorii au descoperit dovezi că acest efect se datorează în principal nivelului de vigilenţă: „Ne simţim mai alerţi în camere mai luminoase şi, prin urmare, avem tendinţa de a lua decizii mai sănătoase” explică autorul principal al studiului, Dipayan Biswas de la Universitatea din Florida de Sud.
Aşadar, în locaţiile cu multă lumină naturală sau luminate puternic seara, avem mai multă grijă la ce comandăm. Principalele preparate consumate în aceste locaţii sunt peştele, legumele, salatele şi carnea albă.
Sursa foto: www.pexels.com