Istoria Șezătoarei de la Galați a început în anul 2015, într-o perioadă în care bluze de inspirație tradițională, cusute la mașină, erau confundate cu ii autentice românești.
Mi-am dorit ca împreună cu alte doamne din Galați să reînviem tradiția cusutului și să ștergem praful de pe izvoadele locale.
Atelierul de la Brăila, Poveștile Iei, condus de Corina Ciuraru, a fost și este un model pentru mine, iar doamna Victoria Bizon (Șezătoare București) a fost cea care m-a impulsionat să pornesc o șezătoare și la Galați. Am apelat la ajutorul domnului Paul Buța, cercetător etnografic, care nu numai că a susținut propunerea mea, dar s-a și implicat în organizarea întâlnirilor și a evenimentelor care au urmat.
În prima zi de luni din fiecare lună, de la 18 la 20, la Centrul Cultural Dunărea de Jos sunt așteptați toți cei care colecționează, poartă, sau confecționează costume populare și elemente tradiționale decorative și doresc să afle mai multe informații despre acestea sau au cunoștințe despre folclorul românesc și tradițiile populare și doresc să le împărtășească și altor pasionați. La Șezătoarea din Galați vom învăța să croim și să coasem ii, să descoperim portul popular românesc și să perpetuăm corect motivele şi elementele care îl compun, să descifrăm şi înţelegem simbolurile, modelele şi culorile în funcție de perioadă, zonă, influențe, etc.
Alte șezători sau expoziții au fost organizate și în locații precum: Muzeul Vatra cu Dor (Șivița), Muzeul Satului (Gârboavele), Casa Cuza, Biblioteca Franceză.
Facebook: Șezătoare Galați
Autor: Alina Andrei Doldor
Initiatorul Sezatorii Galati