Un experiment literar: mai drăguţ decât dostoievski, de Nora Iuga și Angela Baciu

  ai citit...?

  Expoziție de fotografie, de Ziua Internațională a Dunării, la Brăila Mall

  Astăzi, 29 iunie, sărbătorim Ziua Internațională a Dunării. Sărbătoarea...

  Noodles de Nota 10 de la renumitul CHOPSTIX, acum și în Galați

  Așteptarea a luat sfârșit! Cele mai bune specialități cu...

  Revista Urbania Nr.29

  Vara este poate cel mai apreciat anotimp din timpul...

  Liliana Apostol concentrează baschetul de performanță la Brăila

  Sportiva brăileancă Liliana Apostol, adoptată ani buni de Galați,...

  - reclama -spot_img
  0
  (0)

  Scriitoarea Angela Baciu (născută la Brăila şi adoptată de Galaţi) a publicat o nouă carte, alături de marea prozatoare, poeta şi traducătoare Nora Iuga.

  La prestigioasa editura “Polirom” a apărut cartea ,,mai drăguţ decât dostoievski”, de Nora Iuga şi Angela Baciu – cu ilustraţii de Ion Barbu – carte disponibilă şi în ediţie digitală.

  Cartea a fost lansată deja într-un turneu de promovare la Târgurile de Carte „Librex” şi „Bookfest”, în oraşele Bucureşti, Iaşi, Piatra Neamţ, Galaţi.

  În ,,mai drăguţ decât dostoievski”, Nora Iuga şi Angela Baciu poartă un dialog într-un ritm alert, colocvial, abundând în calambururi, satiră politică, observaţii cotidiene, referiri la lecturi, la lumea artistică, la evenimente de senzaţie cu coloratură locală. Cartea este împărţit în 25 de tablouri scurte, în care se urmăreşte foarte subtil firul unei poveşti sentimentale: două femei aşteaptă sosirea unui bărbat iubit, mister T., care trebuie să se întoarcă la ele încununat de glorie de la vânătoarea de lei. Fiecare tablou se încheie cu intervenţia Corului Antic. Limbajul – un exerciţiu de virtuozitate combinatorie – face multiple referiri la expresiile şi ticurile verbale folosite azi în exces. Volumul are o accentuată tentă dadaistă, putind fi considerat un demers îndrăzneţ de reînviere a avangardei.

  „Amândouă sunt spirituale, gata să negocieze şi să accepte orice, să zburde pe teritoriul limbajului înălţând cuvinte peste fileu, pasindu-le una-alteia fără grimase, fără intenţionalitate. Doar susținute de arcurile spontaneității. Rezultă un spectacol de etichete cu zvic dadaist, absurde cât să incite și să tulbure căutătorii de logică. Cânta împreună sau mimează situații, explică razant fapte istorice, cancanuri, iar anecdotica culturală sau politică dezvăluie noi pârtii pentru sania cu cele două pasagere puse pe șotii dadaiste.”
  (Marius Miheţ, în Suplimentul de cultură, iunie 2017)

  Cartea poate fi cumpărată on line de pe site-ul editurii, iar în Galaţi de la librăriile “Humanitas” şi “Donaris”.

   

   

  Ți-a plăcut acest articol?

  votează!

  0 / 5. voturi: 0