Breaking news:

Cum să asociezi mâncarea cu băutura

Când vine vorba de asocierea preparatelor culinare cu un anumit tip de băutură alcoolică, vinul conduce detașat, fiind consumat cel mai des în timpul mesei. Toată lumea a auzit de principiile de bază a potrivirii vinului cu felul de mânare consumat, dar dacă nu ești cunoscător de cele mai multe ori restaurantele instruiesc chelnerii în acest domeniu pentru a oferi cel mai potrivit vin. Însă, nu doar vinul face parte din categoria băuturilor alcoolice consumate în timpul mesei. Am pregătit un mini ghid care să te lămurească care băutură alcoolică merge cu care tip de preparat ca să poți face această asociere și la tine acasă sau în locurile unde nu este un chelner la dispoziție pentru lămurirea problemei.

Cu ce potrivim vinul?

Vinul este o potrivire naturală pentru mâncare. Dacă consumi vinul potrivit, poți avea parte de o altfel de experiență în timpul mesei. Chiar dacă nu ai cunoştințe solide despre originea vinului, soiul și tipul acestuia caută următoarele caracteristici: tărie, aciditate și intensitate. Este ideal să alegi un vin din regiunea de unde face parte și preparatul culinar, însă nu este o obligație.

Brânzeturile fac o pereche excelentă cu vinurile, însă fiecare tip de brânză se potrivește cu un anumit tip de vin. Pentru brânza albă, proaspătă alege un vin dulce, pentru brânza consistentă și moale alege un vin alb sau roșu ușor, iar pentru brânza tare și închisă la culoare alege un vin bogat în aromă.

Dacă pregătești miel, porc, ton sau sosuri italienești pe bază de carne alege întotdeauna un Merlot. Șunca, curcanul și rața merg excelent cu un vin Pinot Noir, în timp ce grătarul, costițele, sau peștele la grătar au nevoie de un Cabernet Sauvignon. Pastele cremoase, mâncărurile pe bază de pui și risotto cer un Chardonnay, iar pieptul de pui, creveții și sosurile albe ușoare necesită un Pinot Grigio. Sauvignion Blanc se potrivește cu șunca, peștele și scoicile, iar vinurile spumante sunt alegerea corectă pentru șuncă, sushi și fructe. Găsești aceste vinuri online sau în supermarketuri și crame locale.

Cu ce potrivim berea?

Există două tipuri de bere: ale și lager. Berea Ale sau berea de fermentare înaltă este fermentată între 3 și 8 zile la o temperatură între 18-25 grade. Drojdia folosită fermentează la suprafață, iar după o perioadă începe să coboare, fapt ce duce la o concentrație mai mare de alcool. Acest tip de bere se consumă la o temperatură între  6-12 grade. Berea Lager este fermentată între 7 și 10 zile la o temperatură cuprinsă între 10 – 15 grade. Drojdia folosită fermentează la fundul vasului, putând fi colectată și refolosită.

Berea Ale este o alegere excelentă pentru carnea roșie, în timp ce berea Lager se potrivește cu carnea albă. Dacă gătești scoici, alege Pilsner de tip american, iar pentru pește ale blondă. Pizza și pastele se potrivesc foarte bine cu berea Ale, însă pentru mâncarea condimentată alege bere mexicană sau Corona.

Cu ce potrivim tăriile și cocktalurile?

Tăriile se consumă de obicei înainte de masă pentru a oferi poftă de mâncare. Poți alege un campari, martini, gin tonic, vodcă sau whisky, unele dintre acestea în combinații diverse. Aperitivele sunt servite alături de o țuică, vodcă sau whisky, iar pentru deserturile dulci formate din prăjitură sau fructe se recomandă coniac. O masă tradițională românească cere neapărat un pahar de țuică.

 

Ți-a plăcut acest articol?

votează!

0 / 5. voturi: 0

ai citit?

Divani & Sofa’ a deschis la Galați un showroom de 440 de mp

Divani & Sofa’, un nume important pe piața mobilierului...

Stil și confort pentru vacanța ta! Shopping la Brăila Mall

După zile întregi, poate chiar săptămâni de planificare pentru...

Nou la Brăila Mall: MoneyGold – servicii variate, soluții rapide și eficiente!

O nouă experiență de cumpărături, un nou punct de...

Garanția confortului și a stilului urban! JD Sports a deschis un nou magazin la Brăila Mall!

Brandul JD Sports s-a alăturat celorlalte branduri de renume...