Breaking news:

Ilioara Arbune, de 8 ani printre copii

Bucuria de a trăi printre copii

Copiii trăiesc foarte intens primii ani de viață, de când sunt bebeluși până învață să vorbească, chicotesc, gânguresc, plâng, se sperie, râd, sunt haioși, se bucură, ating note înalte și își exprimă emoțiile, emoții care pentru părinți înseamnă totul. Părinții trăiesc pentru a simți mirosul pielii fine a copiilor, pentru a-i învăța ce e bine și ce e rău, pentru a lupta zi de zi pentru viitorul lor.

0-3 ani

Când intră în contact cu un personaj, preferat sau nu de ei, copiii se pot exprima diferit. Unii se sperie, obișnuiți fiind doar cu mami și tati, e cam dubios ca în preajma lor să apară un șoarece cu capul mare (Mikey Mouse), un tip cu o față colorată excesiv sau vreo pisică mai mare decât cele de la mamaia din grădină.

E firesc și încurajăm părinții să nu îi traumatizeze, ci să le dea libertatea de a alege și de a se obișnui treptat cu personajele, cu culorile, cu picturile pe față și cu pozele. Sunt și copii care nu dau mare importanță personajelor și sunt curioși și vor să apuce, să tragă, să cerceteze. Dar și cei care dansează de bucurie!

3-6 ani

E categoria de copii care trăiesc foarte intens fiecare clipă alături de personajele preferate din povești. Ei cred că sunt reale, au așteptări foarte mari de la acestea, băiețeii se cred supereroi și speră la ziua în care vor fi pișcați de un păianjen și se vor putea cățăra pe propria pânză, iar fetițele…desigur..construiesc castele de gheață, cântă, gesticulează, sunt neînfricate, își doresc păr lung ca prințesa Rapunzel, vor să fie curajoase ca Buburuza Miraculoasă și au impresia că orice cal este poneiul RainbowDash! E firesc!

Toți am visat, ne-am dorit să atingem, să fim alături de personajele noastre favorite, însă ei mai suferă și dezamagiri, văzând că Elsa are 2 codițe în cap…, văzând că Alba Ca Zapada nu are părul negru ca abanosul ci în nuanțe de ombre, că Cenușăreasa nu are condurii sclipicioși sub rochie, ci teneși și că pe sub peruca blondă a prințesei Barbie se vede păr negru.

E foarte important ca animator socio-educativ să intri în pielea personajelor, să te uiți în oglindă și să crezi inclusiv tu că ești chiar personajul pe care îl întruchipezi, să te comporți ca el, să știi ce preferă, e important să fii decent, să arăți ca în povești, să reușești să creezi o legătură între tine și copiii care te admiră, să cunoști poveștile și finalul lor, să îți cunoști prietenii și să știi să răspunzi curiozității copiilor.

Toate semnele acestea însumează de fapt DRAGOSTEA copilului pentru PERSONAJE. Dorința de a le cunoaște, atinge, petrece timp, emoția că au venit special pentru ei, amintirile care rămân și dorul pe care îl simt apoi.

6-10 ani

Este categoria de copii care cred și nu cred. E o linie subțire undeva la 7 ani care începe să tremure. Devine importantă legătura cu copilul, modalitatea de interacționare și mai puțin costumația sau personajul pe care îl interpretezi.

La vârsta aceasta băieții se simt atotputernici, sunt curajoși, le plac provocările și concurența, iar fetițele vor să fie artiste, să poarte șuvițe, paiete, ruj și să fie date cu machiaj. Mai puțin contează ce personaj interpretezi și mai mult de unde ți-ai achiziționat rochia, costumul, machiajul, cu ce și-ai făcut părul, cum de ai mușchi și așa mai departe.

10-14 ani

Câștigă-le încrederea și intră în gașca lor! Nu îi critica și nu îi corecta, doar arată-le modalitatea corectă a jocului, învață-i să nu trișeze, să se împrietenească, să se distreze, pune-te în imagini ridicole și fii haios.

Le vei câștiga simpatia și te vor vrea în grupul lor de prieteni, te vor saluta prin parc și prin magazine și le va plăcea să fie coordonați de tine în activități fără să te privească precum un adult. Încurajează-i să își arate talentele, să iubească sportul și natura, jocurile pe echipe și competițiile fair-play.

E minunat să fii animator socio-educativ pentru copii, dar e și greu să reușești să ajungi la inimile lor! E o responsabilitate, dar te simți mereu tânăr în preajma copiilor !

credite foto: Simona Andrei, OneDay Studio si arhiva personală

Ți-a plăcut acest articol?

votează!

0 / 5. voturi: 0

ai citit?

Cum transformi manichiura într-o operă de artă cu nuanțele vedetă ale sezonului?

Când ți-ai privit vreodată unghiile ca pe o posibilă...

Cât este darul de nuntă în 2024?

În câteva luni începe sezonul de nunți, iar portofelele...

Pornește în aventura imaginației din Țara Minunilor de la Cofetăria DANA

Ce crezi că se întâmplă atunci când bucuria gustului...

Ordinea corectă de aplicare a produselor de skincare

Ți s-a întâmplat să investești într-un produs de îngrijire...

Make-up și strălucire la Blush Beauty by Giulia!

Pentru multe femei, machiajul a devenit o parte integrantă...