Breaking news:

Horoscopul lunii decembrie 2022

Întâlniri festive, tradiții și termene limită Oricât de greu este...

Tot ce trebuie să știm pentru makeup-ul de sărbători

Află tendințele din acest sezon pentru petrecerea de Crăciun....

Le Marché – magazinul lui Moș Crăciun

Le Marché - pentru cadouri de neuitat Pentru cadouri speciale,...

Natur House: Serotonina și rolul ei în organism

- reclama -spot_img
0
(0)

Serotonina este un hormon și un neurotransmițător esențial în stabilizarea stării de dispoziție, determinând sentimentul că ne simțim bine și că suntem fericiți. Este produsă la nivelul creierului și intestinului din aminoacidul esențial Triptofan.

Serotonina se găsește la nivelul întregului corp, fiind implicata în diverse funcții fiziologice și psihologice: starea de dispoziție, tranzitul intenstinal, greața, somnul, coagularea sângelui, sănătatea oaselor etc.

Serotonina este alcătuită dintr-un aminoacid – Triptofan. Triptofanul se obține din alimente, fiind apoi transportat la creier, unde este convertit în serotonină. Lipsa Triptofan-ului din dietă din cauza unui consum insuficient de proteine sau pentru că triptofanul este inhibat de consumul de alcool, cafeină sau îndulcitori artificiali precum aspartamul are rezultate dezastruoase asupra stării noastre de spirit.

De asemenea, stresul cronic poate scădea nivelul de serotonină deoarece creierul folosește o cantitate mai mare de serotonină pentru a ne reechilibra.

Legătura dintre serotonină, digestie și depresie

„Depresia începe în intestine”, susțin cele mai noi studii ale cercetătorilor în domeniu. Intestinul este locul unde alimentele consumate sunt digerate, iar nutrienții obținuți sunt livrați pentru a deservi diverse funcții. Aici se află cea mai mare parte a celulelor imunitare, care sunt gata să ne protejeze la cea mai mică amenințare. Când acest lucru se întâmplă, se declanșează inflamația, care poate călători din intestin direct în creier, prin intermediului nervul vag.

Inflamația intestinală de fapt stopează absorbția nutrienților din mâncare, deci din start ne putem confrunta cu un deficit de triptofan, aminoacid din care se obține serotonina. Rezultatul: un deficit de serotonină care va crește riscul de depresie și afecțiuni asociate.

Cum putem stimula creșterea nivelului de serotonină?

Anumite activități sau obiceiuri alimentare pot crește nivelul serotoninei:

Consumul de alimente antiinflamatoare (somonul, ouăle, alunele de orice tip și nucile sau legumele proaspete), de grăsimi bune (avocado, ulei de cocos sau  de măsline) și de alimente bogate în triptofan – pentru că nu se produce în mod natural în organism, triptofanul poate fi luat din brânzeturi, pește, carne de pui sau curcan, alune sau semințe de dovleac. De asemenea, nutriționiștii au descoperit că asocierea amidonului din pâine, orez, cartofi, mămăligă, paste făinoase cu proteinele din carne, pește, ouă și brânză crește conversia triptofan-ului în serotonină.

Mai multă mișcare – Mișcarea și exercițiile fizice reglează secreția de serotonină, dopamină și noradrenalină.

Mai mult la soare – Cercetările de specialitate au arătat că lumina solară declanșează în creier secreția de serotonină. Așa se explică de ce stările de depresie și anxietate se accentuează în lunile reci. Chiar dacă nu se cunoaște exact ce cauzează depresia, se crede că aceasta apare ca urmare a unui dezechilibru al neurotransmițătorilor din creier, deci inclusiv al nivelului scăzut de serotonină.

 

Ți-a plăcut acest articol?

votează!

0 / 5. voturi: 0

ai citit?

Tot ce trebuie să știm pentru makeup-ul de sărbători

Află tendințele din acest sezon pentru petrecerea de Crăciun....

Le Marché – magazinul lui Moș Crăciun

Le Marché - pentru cadouri de neuitat Pentru cadouri speciale,...

Sclipiri prețioase de la Maia Bijou

Finalul de an este timpul bucuriei neprețuite, al cadourilor,...

Enjoy Sushi – o nouă experiență culinară la Shopping City Galați

Cu toții prețuim momentele de răsfăț, iar plăcerea de...

AliDent Dental Clinic – Ne place când zâmbești!

AliDent Dental Clinic este o nouă clinică stomatologică din...