Cancerul este o afecţiune multifactorială iar elementele declanşatoare, fie că acţionează separat sau împreună nu produc boala dacă nu există un mediu genetic predispozant.
Sunt totuşi puţine forme de cancer care evoluează de la sine, independent de stilul de viaţă şi factorii de mediu. În 20-25% din cazuri, alimentaţia necorespunzătoare joacă un rol determinant, excesul de grăsimi, carnea roşie, alcoolul, consumul redus de legume şi fructe, obezitatea şi sedentarismul sunt elemente negative în declansarea şi evoluţia cancerului.
Nu este încă demonstrat ştiinţific, însă o dietă corectă şi echilibrată este un factor pozitiv în evoluţia cancerului. Se vorbeşte despre componente din alimente care au efect anti-cancer, pe lângă minerale şi vitamine un rol important îl au fitonutrienți din produsele vegetale.
Cancerul este consecinţa unor schimbări în structurile materialului genetic (ADN), a unor celule care sunt act a unui agent cancerigen (radicali liberi, radiaţii…). Astfel de mutaţii au loc zilnic în organismul uman dar sunt rapid remediate sau dacă procesul este prea amplu are loc autodistrugerea celulelor care împiedică transmiterea mai departe a materialului genetic denaturat.
Ocazional celulele îşi pierd capacitatea de autodistrugere, cât şi cea de limitare a reproducerii ducând la formarea unui ţesut nou anormal, tumoră.
Factori cu risc probabil de declanşare a cancerului
1 Alcoolul şi fumatul.
2. Grăsimile. Elementele care definesc consumul neadecvat de grăsimi (cantitatea, tratamentul termic, provenienţa).
3 Acrilamida (alimentele bogate în amidon (cartofi, produse de panificaţie)dezvoltă prin prăjire sau coacere acrilamida, o substanţă cu efect cancerigen şi efect toxic asupra sistemului nervos.
4 Carnea afumată, prăjită sau bine rumenită.
5 Aportul caloric.
Nutrienţi cu rol protector antitumoral
Fibre -făina şi pâinea integrală, tărâțe, cereale, legume, leguminoase, fructe uscate, sparanghel verde, porumb, broccoli, spanac, mere.
Vitamina E – ulei de porumb, arahide, soia, măsline, rapiță.
Vitamina C- citrice, căpşuni, pepene galben, spanac, broccoli, conopidă, varză, ardei gras.
Acid folic- legume cu frunze verzi, suc de portocale, avocado, sparanghel.
Zinc – carne, peşte.
Seleniu- cereale.
Fitonutrienți -toate legumele şi fructele.
Natur House este lider mondial în nutriție și dietetică, cu peste 2000 de centre prezente în 40 de tări. Centrul oferă celor interesați consiliere din partea unui specialist în nutriție, care în funcție de obiceiurile alimentare, de stilul de viață, de afecțiunile fiecăruia îi va recomanda o dietă de reeducare alimentară și produse exclusive marca Natur House.
Toate consultațiile sunt gratuite.
Programările se fac la numerele de telefon 0751.339.206 sau 0786.925.747.