Obiceiurile ne unesc și ne păstrează firea

  ai citit...?

  Începe Festivalul Internațional de Animație ”Gulliver” 2022

  Emoțiile și bucuria ediției a XXVIII-a a Festivalului Internațional...

  Gold Ballroom Tecuci, locul în care eleganţa şi rafinamentul nu au limite

  Pasiunea pentru frumusețe și autenticitate, dar și pentru design...

  Start înscrieri la tabăra de vară multisport de la Terra Clinique Galați!

  Vă doriți pentru copiii dumneavoastră o vară ieșită din...

  Nou în orașul tău – Proaspăt și gustos: Shaormeria Băneasa, acum și la Galați

  Shaormeria Băneasa, o renumită franciză cu preparate gustoase, ieftine...
  - reclama -spot_img

  Un rezervor nesecat de povești

  Enciclopedie ambulantă de folclor, Paul Buța, artistul nostru popular, este cel mai cunoscut creator de măști populare din zona de sud a Moldovei și, deopotrivă, un rezervor nesecat de povești despre trecut, pe care le împărtășește cu bucurie celor care își fac timp să asculte. Măștile sale ne-au reprezentat frumos în toată lumea, de la Smithsonian Folklife Festival până la Carnavalul de la Veneția. Ba au ajuns chiar și în Australia sau în cabinele actorilor din serialul Lucifer, difuzat pe Netflix.

  Paul Buța este cel care a creat Vatra cu Dor, gospodăria tradițională de la Sivița, unde copiii mai pot vedea, astăzi, cu ochii lor, cum funcționează un război de țesut, ce e o vârtelniță, cum se pune în mișcare roata olarului dar și cum se țes personaje fioroase din pănuși sau dovleci uscați, boabe de fasole, nuci, câteva batice, niște câlți și multă imaginație.

  Ultima expoziție cu ajutorul căreia și-a scos măștile în lume a fost cea din aprilie, de la Shopping City Galați, în care 48 de chipuri hidoase, numai bune să sperie duhurile rele, au spus povestea focurilor purificatoare din apropierea Paștilor, a Joimărițelor – personaje mascate care sancționau lenea în gospodăriile tradiționale – ori a alaiurilor de la înmormântări care veneau să păzească sufletul celui decedat.

  La Vatra cu Dor, în atelierul de creație

  O lume interesantă, pe care artistul popular o păstrează cu sfințenie, o respectă și o transmite mai departe celor tineri. Căci atunci când nu sunt jucate sau purtate prin lume, măștile lui Buța se odihnesc cuminți la Vatra cu Dor, în atelierul de creație, acolo unde tineri pasionați vin periodic să învețe de la maestru cum se confecționează și, mai ales, cum se îmblânzesc.