Obiceiurile ne unesc și ne păstrează firea

  ai citit...?

  Dr. Andrei Ciocănaru – Povestea Dental merge mai departe!

  Cum crești renumele familiei și visul părinților tăi? Cum...

  Tendințe în machiajul de toamnă 2022

  Și în acest sezon, naturalețea și prospețimea tenului se...

  King’s Pub – o experiență gastronomică de neratat

  King’s Pub - Rescriem împreună istoria (pe strada Domnească)! Situat...

  - reclama -spot_img
  0
  (0)

  Un rezervor nesecat de povești

  Enciclopedie ambulantă de folclor, Paul Buța, artistul nostru popular, este cel mai cunoscut creator de măști populare din zona de sud a Moldovei și, deopotrivă, un rezervor nesecat de povești despre trecut, pe care le împărtășește cu bucurie celor care își fac timp să asculte. Măștile sale ne-au reprezentat frumos în toată lumea, de la Smithsonian Folklife Festival până la Carnavalul de la Veneția. Ba au ajuns chiar și în Australia sau în cabinele actorilor din serialul Lucifer, difuzat pe Netflix.

  Paul Buța este cel care a creat Vatra cu Dor, gospodăria tradițională de la Sivița, unde copiii mai pot vedea, astăzi, cu ochii lor, cum funcționează un război de țesut, ce e o vârtelniță, cum se pune în mișcare roata olarului dar și cum se țes personaje fioroase din pănuși sau dovleci uscați, boabe de fasole, nuci, câteva batice, niște câlți și multă imaginație.

  Ultima expoziție cu ajutorul căreia și-a scos măștile în lume a fost cea din aprilie, de la Shopping City Galați, în care 48 de chipuri hidoase, numai bune să sperie duhurile rele, au spus povestea focurilor purificatoare din apropierea Paștilor, a Joimărițelor – personaje mascate care sancționau lenea în gospodăriile tradiționale – ori a alaiurilor de la înmormântări care veneau să păzească sufletul celui decedat.

  La Vatra cu Dor, în atelierul de creație

  O lume interesantă, pe care artistul popular o păstrează cu sfințenie, o respectă și o transmite mai departe celor tineri. Căci atunci când nu sunt jucate sau purtate prin lume, măștile lui Buța se odihnesc cuminți la Vatra cu Dor, în atelierul de creație, acolo unde tineri pasionați vin periodic să învețe de la maestru cum se confecționează și, mai ales, cum se îmblânzesc.