Suntem suma experiențelor trăite, fiecare etapă apropiindu-ne de menirea noastră. Dacă parcursul academic nu rezultă neapărat în profesia pentru care te-ai pregătit ori cariera aleasă nu îți mai oferă provocările visate, nu este niciodată prea târziu să scrii un nou capitol! S-a întâmplat acest lucru și în cazul Alinei Agache, care, după 12 ani de antreprenoriat în construcții și alți 12 de creativitate ca makeup artist, a decis să îmbine cele două experiențe și a devenit designer de interior.
„Înclinația artistică a făcut parte din mine, dar aparțin unei generații care nu a fost încurajată în această direcție. Am studiat tranzacții internaționale și am intrat în antreprenoriat pentru că părea alegerea cea mai bună. Artistul din mine a suferit în tăcere, până când am urmat un curs de makeup și am înțeles că era imperativ să dau frâu liber creativității. Machiajul mi-a devenit profesie și mi-a adus nenumărate satisfacții, dar am simțit nevoia de provocări noi și de evoluție profesională. Așa că, într-o bună zi, am luat cu mine experiența în lucrul cu oamenii, pasiunea pentru culori, armonie și frumos, dar și cunoștințele din construcții și am plecat spre ceea ce mă atrăgea de ceva vreme: designul de interior”, povestește Alina.
A urmat o formare profesională de specialitate, care a inclus studii de design interior și de proiectare și randare 3D. „Designul de interior se aliniază în mod natural cu valorile și abilitățile mele creative. Și, deși nu activez în acest domeniu de foarte mult timp, ceea ce mă recomandă, mai presus de toate, este abilitatea de a descifra ce își dorește clientul cu adevărat. Designul de interior este întâi personal, apoi funcțional și, la urmă, estetic”, explică Alina.
Ce face un designer?
Își asumă responsabilitatea și complexitatea procesului de amenajare, eliberându-te de stres, economisind astfel timp și bani! Pare puțin credibil, pentru că designerul costă, însă, în realitate, expertiza lui în a găsi cele mai bune materiale, furnizori de încredere în bugetul dat, în a crea o coerență estetică, în a eficientiza spațiul și în a supraveghea implementarea corectă a proiectului, asigurându-se că toate măsurile de siguranță au fost respectate, creează o economie. „Există o prejudecată majoră cum că doar cei cu venituri mari apelează la un designer de interior. Este important să se știe că se poate purta o discuție cu un specialist chiar și pe un buget mai mic, pentru un anume segment al imobilului. Orice proiect care implică un designer încă din etapa inițială se va desfășura coerent, fără suprapuneri sau conflicte inutile între etape, respectând bugetul dat și fiind personalizat estetic stilului tău,” spune Alina.
Cum decurge o discuție cu un designer?
Prima etapă este reprezentată de un dialog la fața locului, pentru a înțelege cerințele clientului. Se prezintă o ofertă de preț, care poate fi defalcată astfel: conceptul de design și randările, selectarea materialelor de construcție și decor, apoi implementarea. Ulterior se stabilește bugetul, un termen limită și, în cele din urmă, au loc discuții detaliate despre stil și preferințe. Designerul realizează proiectările 2D și 3D, planurile de instalații electrice și sanitare, mobilarea până la finisaje și schema cromatică. Odată acceptat conceptul, acesta poate fi pus în practică sau rămâne în sarcina beneficiarului.
Deși domeniul vine cu provocări noi și unice, Alina Agache este dedicată 100%, fiind animată de dorința de a transforma visurile în spații rafinate și pline de eleganță. O puteți urmări pe: http://designerdeinterior.ro; https://alina-agache.com.
P