Breaking news:

Carmangeria Cruciani, acum și la Galați

Există locuri unde savoarea gustului nu are nevoie de...

Shaormeria Doja – gust și vibe care te fac să revii

Galațiul are un nou loc pentru pofticioși! Shaormeria Doja...

Obezitatea infantilă- pericol pentru sănătatea copilului

La noi în țară există cinci milioane de copii obezi, iar numărul lor este în continuă creștere. Cauzele care au generat acest fenomen sunt în cele mai multe cazuri legate de alimentație: aportul mult mai mare de calorii față de doza necesară unui copil dă naştere la o tendință de îngrășare a micuțului, iar acest mod de viaţă nu se va schimba nici atunci când va ajunge la maturitate.

Așadar, un copil din doi are probleme cu greutatea corporală. În trei din patru boli, obezitatea a devenit un factor de risc. Sunt statistici alarmante care totuşi nu par să sperie pe nimeni.
În farfuriile copiilor găsim numai alimente interzise: multă ciocolată, prăjituri cât cuprinde şi fast-food-ul de toate zilele.

Obezitatea precoce (înainte de 5 ani) se datorează pe de o parte unor practici greșite în alimentația sugarului și copilului mic și pe de altă parte unui comportament particular al mamei. Este vorba de mama preocupată tot timpul dacă sugarul a mâncat tot și care folosește hrană ca „liniștitor” pentru a calma copilul, iar alteori prin alimentația excesivă a copilului, încearcă să compenseze unele emoții, frustrări, întâmplări nefericite. De multe ori este vorba de ecuația dragoste = hrană.

Efectele obezității

Efectele obezităţii asupra copilului sunt de 2 tipuri: psihologice şi fizice. Copiii obezi sunt stigmatizați, marginalizați de către ceilalţi copii, nu îşi fac prieteni și nu sunt acceptați în jocuri, devenind singuratici și nefericiți. Printre efectele fizice se numără probleme respiratorii frecvente, depuneri aterosclerotice ce apar încă din primii ani de viaţă la copiii obezi, conducând apoi la infarct, accident vascular, hipertensiune cu debut precoce.

Tratamentul obezităţii la copil comportă anumite condiții speciale. Organismul copilului și adolescentului, în creștere, limitează sau exclud anumite procedee terapeutice aplicabile la adult. Este interzisă restricția alimentară totală. În cazul impunerii unui regim prea drastic, organismul infantil, în creștere, pierde numai 50% pe seama grăsimii corporale. Restul scăderii în greutate se face pe seama masei corporale lipsită de grăsime. Dieta trebuie să fie săracă din punct de vedere caloric, dar este absolut necesar să conțină toate principiile nutritive necesare creșterii și dezvoltării organismului.

Soluția? O viață sănătoasă

Nu numai meniul zilnic al copiilor ar trebui să ne preocupe în ceea ce priveşte un mod de viață sănătos. Activitatea fizică trebuie de asemenea să facă parte din programul zilnic.
Este important ca atunci când problemele de alimentație ale copilului nostru ne depășesc să cerem ajutorul unui specialist fără să ne fie jenă de acest lucru, pentru că în ziua de astăzi găsim centre specializate unde specialiștii în nutriție ne dau sfaturi valoroase pentru sănătatea copilului. Un astfel de centru este și Natur House.

Natur House este lider mondial în nutriție și dietetică, cu peste 2000 de centre prezente în 40 de tari. Centrul oferă celor interesați consiliere din partea unui specialist în nutriție, care în funcție de obiceiurile alimentare, de stilul de viață, de afecțiunile fiecăruia îi va recomanda o dietă de reeducare alimentară și produse exclusive marca Natur House.Toate consultaţiile sunt gratuite.Programările se fac la numerele de telefon 0751.339.206 sau 0786.925.747.

Alina Maria Vereș
Nutriționist Natur House Galați

În 2020 continuăm să învăţăm!

Am păşit într-un nou an, avem o mulţime planuri, speranţe, proiecte şi bateriile încărcate pentru a le duce la bun sfârşit. Echipa Trust Team Galaţi a pus bazele unui proiect inedit şi util: creşterea responsabilizării părinţilor în legătură cu îngrijirea copiilor.

Învăţând din experienţe proprii, Irina şi Nicoleta au încercat să traseze noi direcţii de dezvoltare a unei afaceri care să vină în întâmpinarea părinţilor ocupaţi, care nu au la îndemână un bunic disponibil dar şi a unor doamne sau domni care doresc să îşi folosească experienţa acumulată în ani de educaţie pentru un job interesant, acela de bonă. În 2019, proiectul a prins aripi, mai ales că doamnele de la Trust Team Galaţi şi-au propus să schimbe mentalităţi şi de o parte şi de alta.

Cursuri diverse pentru toți părinții și toate bonele

Asta înseamnă că s-au străduit să facă din meseria de bonă una căutată şi respectată, iar din părinte un partener de dialog şcolit, pregătit să ducă mai departe misiunea bonei. Au fost, pe de o parte, cursuri pentru potenţialii angajaţi, cu psihologul Nicoleta Andrei, unde doamnele au învăţat să comunice, să recunoască abilităţile şi comportamentul copiilor în funcţie de vârstă, să aplice reguli şi să …se joace. Vor mai fi, pentru viitoarele bone, cursuri de prim ajutor, de puericultură, întâlniri cu educatori şi psihologi, pentru că e foarte important ca cel care tine locul părintelui sau bunicilor să cunoască reguli de parenting şi elemente din psihologia copilului.

La rândul lor, părinţii au încercat şi vor continua şi în 2020 să se cunoască în primul rând pe ei şi apoi să aplice tehnici utile în dezvoltarea armonioasă a copiilor.

E un proces care nu se va opri.

”Vom continua învăţarea, atât pentru bone cât şi pentru părinţi. Mai ales acum, creşterea unui copil de succes se face pe baza unor cunoştinţe solide şi cu respectarea unor reguli clare de parenting. A fi părinte e o binecuvântare, dar şi o mare responsabilitate, iar noi venim în întâmpinarea celor ocupaţi cu personal calificat şi bine pregătit. Nu trebuie şi nu avem cum să preluăm tiparele generaţiilor trecute, iar modelele sunt foarte importante”, spune Irina. Cursurile vor fi reluate cât de curând, aşa că vă aşteptăm să vă înscrieţi pe pagina Trust Team Galaţi.

Prima premieră din 2020 la Galați a Teatrului Muzical „ȘAPTE”: „Un dulap numit dorință”

Teatrul Muzical „ȘAPTE” Galați prezintă Joi – 16 ianuarie 2020, de la ora 19,00, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, premiera comediei bulevardiere „Un dulap numit dorință”, cu o regie semnată de Dan MIREA.

Spectacolul este o adaptare după piesa celebră în toată lumea „My Husband’s Wild Desires Almost Drove Me Mad”, scrisă de americanul John Tobias. Problemele delicate ale unei căsnicii moderne nu pot fi rezolvate decât la un psihoterapeut specializat, context care creează o cascadă de tablouri extrem de comice pentru cei cinci protagoniști. Pe scenă vor urca Isabela Oancea, Vlad Ajder, Mihai Păun, Luminița Vologa și Gianina Sion.

Regizorul Dan Mirea – al treilea spectacol montat în Galați

Regizorul Dan MIREA se află la a treia colaborare cu trupele gălățene de teatru, fiind apreciat de public pentru spectacolele de succes „Soacra cu trei nurori” și „Chirița în provincie”, montate în stagiunea curentă la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” și, respectiv, Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”.

Legăturile sale cu Galațiul nu se opresc aici. Dan MIREA semnează și regia spectacolului „Fetița cu brichetă” (jucat în țară și peste granițe), după scenariul jurnalistului și scriitorului Victor Cilincă.

Actor, regizor și compozitor de muzică originală pentru teatru, Dan MIREA are, de altfel, numeroase colaborări în întreaga țară. De-a lungul timpului, a montat piese în mai bine de 10 teatre din România, spectacolele sale atingând o paletă artistică diversă, de la drame și tragicomedii până la comedii și spectacole pentru copii.

Viitorul teatrului – teatrul independent

„Ca regizor, mă feresc să iau un text care are umor doar din scriitură. Îmi place să descopăr împreună cu echipa cu care lucrez umorul dincolo de text, să creez situații scenice cu haz, dându-le importanță elementelor mai puțin importante din text. Și, atunci, mizez foarte mult și pe implicarea actorului.

E și o mare provocare, dar și o mare bucurie, mai ales că, după ce teatrele din Galați au deschis anul cu cele două spectacole ale mele, acum, pe 16 ianuarie avem și premiera („Un dulap numit dorință” la Teatrul „ȘAPTE”, n.n.).

Pentru mine e o foarte mare onoare să văd că publicul gălățean m-a adoptat – ca să spun așa. Și asta pentru că nu e importantă doar invitația la colaborare a directorilor de teatru. Dacă ai și girul publicului, jumătate din pariu e câștigat”, a declarat regizorul.

Legat de colaborarea cu Teatrul „ȘAPTE”, singura companie independentă de teatru din Galați, regizorul a mărturisit că „provocarea aceasta cu companiile independente e una foarte mare și pentru mine.

Eu am însă un principiu pe care îl susțin cu vehemență: eu cred că viitorul teatrului, nu doar al teatrului românesc, ci de pe tot mapamondul, este această formă de teatru.”

„Un dulap numit dorință” – o oră și jumătate de râs cinstit

Isabela Oancea, actor, regizor și manager al Teatrului Muzical „ȘAPTE” Galați salută deschiderea regizorilor de calibru spre companiile independente de teatru: „Câștigul este, bineînțeles, al publicul gălățean, care se poate bucura atât de curând de un nou spectacol aflat sub direcția fabuloasă a maestrului Mirea, cu o capacitate inepuizabilă de a crea umor din orice situație. Cu o distribuție de zile mari, cu un subiect generos și cu o amprentă regizorală consacrată, vă garantăm o oră și jumătate de râs pe cinste, la un spectacol după o piesă care nu s-a mai montat până acum în Galați.”

Biletele la comedia „Un dulap numit dorință” costă 30 de lei și s-au pus în vânzare atât la casieria Casei de Cultură a Sindicatelor, cât și online, pe site-ul https://eventbook.ro/theater/bilete-un-dulap-numit-dorinta.

Teatrul Muzical „ȘAPTE” Galați este singura companie privată de teatru din oraș, formată exclusiv din profesioniști cu experiență în domeniu (actori, regizori, coregrafi, balerini). Cu aproape 10 ani de activitate și cu un repertoriu bogat și divers, prezentat pe scene din Galați și din țară, compania are ca misiune crearea unei alternative culturale de calitate pentru iubitorii de teatru de toate vârstele, deschizând, în 2019, pentru un public de nișă și o sală privată de spectacole – Teatrul din Buzunar Galați.

Machiajul de mireasă în noul sezon Toamnă/Iarnă 2019-2020

NATURALEŢESTRĂLUCIRE şi SENZUALITATE sunt cuvintele cheie care descriu TRENDURILE în materie de MACHIAJ în noul sezon toamnă-iarnă 2019/2020.

Machiajul de mireasă din acest sezon este un machiaj natural, luminos şi sexy care  are rolul de a pune în evidenţă frumuseţea naturală a miresei.

Tenul luminos cu aspect de porţelan – fin şi cu un luciu natural este MUST HAVE în această perioadăMachiajul tenului este caracterizat de un aspect natural şi strălucitor, fără a fi încărcat inutil. Nu uitaţi că frumuseţea şi sănătatea tenului stau la baza realizării unui machiaj frumos! De aceea pregătirea tenului înainte de marele eveniment este foarte importantă!

            Machiajul ochilor – fardurile cu texturi satinate sau chiar strălucitoare în culori precum argintiu, auriu, somon, roz în diverse nuanţe, bronz şi maro sunt în topul preferinţelor.

Machiajul tip smokey eye în nuanţe închise precum maroburgundi, violet, albastru royal, verde smarald sau chiar negrurevine în forţă şi este la mare căutare în sezonul rece.

            Eyeliner-ul negru rămâne un MUST HAVE şi în acest sezon! Acesta va contura ochii conferind un efect  mai intens şi sexy şi poate fi aplicat într-o formă mai naturală sau mai grafică în funcţie de preferinţe.

Pomeţii vor fi conturaţi în mod natural în nuanțe diafane de piersică sau roz. Conturarea feţei în contraste mari nu mai este în vogă, iar iluminarea tenului este în mare trend.

            Buzele cu aspect Glossy sunt şi ele un MUST HAVE pentru acest sezon.

Culorile vedetă sunt atât cele naturale precum nude-maronude-rozepiersică, cât şi cele intense precum roșu-ferrariburgundy etc.

Buzele roşii sunt şi ele în mare vogă în acest sezon!

             În machiajul de mireasă sprâncenele vor fi conturate în mod natural, iar genele vor avea şi ele un aspect natural, dar mai lungi pentru a da expresivitate machiajului.

 În funcţie de fizionomie, cât şi de stilul personal, mireasa poate opta atât pentru un machiaj clasic, care va fi mereu în topul tendinţelor, cât şi pentru un machiaj natural, inteligent conturat şi iluminat, machiaj tip cat eye cu accente metalice, sau poate aborda celebrul smokey eye dacă este mai îndrăzneaţă.

Alegerea makeup artist-ului pentru acest eveniment unic în viaţă este esenţială pentru ca mireasa să arate aşa cum a visat !

 

Alina Drăgan

Foto: Ciprian Neculai

De ce să alegi extensiile de gene Xtreme Lashes pentru ziua cea mare?

Nu o să te plictisesc cu introduceri legate de cât de solicitant este să îţi planifici în detaliu cea mai importantă zi din viaţa ta. Ştii bine că totul necesită maximă atenţie pentru că îţi doreşti să fii cea mai frumoasă, eşti fericită şi faci tot posibilul ca asta să se vadă prin alegerile tale legate de machiaj, vestimentaţie, decor etc. În schimb îţi pot spune cum să îţi uşurezi munca şi cum să îţi foloseşti cu cap timpul preţios din preajma evenimentului.

Extensiile de gene Xtreme Lashes sunt mană cerească pentru toate miresele care vor să arate impecabil în ziua nunţii şi nu numai, beneficiind de un confort cum alte extensii nu pot oferi. Calitatea lor şi a produselor adiacente (primer, demachiant, adeziv) fac din aceste extensii cea mai sigură şi comodă experienţă de beauty. Insist de câte ori am ocazia pe faptul că niciun alt adeziv nu este mai prietenos cu zona ochilor decât adezivul FlexFusion Xtreme Lashes.

Clientele se bucură și azi de un proces plăcut, relaxant şi rapid de înfrumuseţare

Nimic nu produce iritaţie ochilor, usturime, lăcrimare sau orice alt disconfort, dimpotrivă am cliente cu ochi sensibili care au venit la mine temătoare în urma altor experienţe şi se bucură şi astăzi de un proces plăcut, relaxant şi rapid de înfrumuseţare.

Designul absolut personalizat este un alt factor pe care mă bazez atunci când recomand aceste extensii. Exclusivitatea modelelor alese necesită un simţ estetic dezvoltat din partea stilistului şi îl găsesc absolut necesar atunci când mireasa vrea să se simtă unică în ziua ei cea mare.

De asemenea, designul are puterea să contureze în cel mai natural şi adecvat mod forma ochilor, poate corectă în acelaşi timp asimetrii sau pleoape căzute. Da, şi machiajul ajută la crearea unui look impecabil. Sunt şi makeup artist şi înţeleg foarte bine puterea machiajului, însă, marele avantaj al extensiilor este că te poţi bucura de un contur frumos al ochilor şi în luna de miere.

Timpul petrecut pentru aplicarea extensiilor (o oră şi jumătate, două, maxim) îţi pot salva alte ore pe care le poţi petrece alături de partenerul tău de viaţă şi invitaţii tăi având siguranţa că arăţi perfect cu minim de efort!

Bucură-te de o apariţie cu stil cu Xtreme Lashes!

Mihaela SAVA
Professional makeup artist
Xtreme Lashes Stylist
Telefon: 0746 510 746
Facebook: Mihaela Sava Makeup Artist
Instagram: mihaela.savaa

Prevenţia cancerului prin alimentaţie

Cancerul este o afecţiune multifactorială iar elementele declanşatoare, fie că acţionează separat sau împreună nu produc boala dacă nu există un mediu genetic predispozant.

Sunt totuşi puţine forme de cancer care evoluează de la sine, independent de stilul de viaţă şi factorii de mediu. În 20-25% din cazuri, alimentaţia necorespunzătoare joacă un rol determinant, excesul de grăsimi, carnea roşie, alcoolul, consumul redus de legume şi fructe, obezitatea şi sedentarismul sunt elemente negative în declansarea şi evoluţia cancerului.

Nu este încă demonstrat ştiinţific, însă o dietă corectă şi echilibrată este un factor pozitiv în evoluţia cancerului. Se vorbeşte despre componente din alimente care au efect anti-cancer, pe lângă minerale şi vitamine un rol important îl au fitonutrienți din produsele vegetale.

Cancerul este consecinţa unor schimbări în structurile materialului genetic (ADN), a unor celule care sunt act a unui agent cancerigen (radicali liberi, radiaţii…). Astfel de mutaţii au loc zilnic în organismul uman dar sunt rapid remediate sau dacă procesul este prea amplu are loc autodistrugerea celulelor care împiedică transmiterea mai departe a materialului genetic denaturat.

Ocazional celulele îşi pierd capacitatea de autodistrugere, cât şi cea de limitare a reproducerii ducând la formarea unui ţesut nou anormal, tumoră.

Factori cu risc probabil de declanşare a cancerului

1 Alcoolul şi fumatul.
2. Grăsimile. Elementele care definesc consumul neadecvat de grăsimi (cantitatea, tratamentul termic, provenienţa).
3 Acrilamida (alimentele bogate în amidon (cartofi, produse de panificaţie)dezvoltă prin prăjire sau coacere acrilamida, o substanţă cu efect cancerigen şi efect toxic asupra sistemului nervos.
4 Carnea afumată, prăjită sau bine rumenită.
5 Aportul caloric.

Nutrienţi cu rol protector antitumoral

Fibre -făina şi pâinea integrală, tărâțe, cereale, legume, leguminoase, fructe uscate, sparanghel verde, porumb, broccoli, spanac, mere.
Vitamina E – ulei de porumb, arahide, soia, măsline, rapiță.
Vitamina C- citrice, căpşuni, pepene galben, spanac, broccoli, conopidă, varză, ardei gras.
Acid folic- legume cu frunze verzi, suc de portocale, avocado, sparanghel.
Zinc – carne, peşte.
Seleniu- cereale.
Fitonutrienți -toate legumele şi fructele.

Natur House este lider mondial în nutriție și dietetică, cu peste 2000 de centre prezente în 40 de tări. Centrul oferă celor interesați consiliere din partea unui specialist în nutriție, care în funcție de obiceiurile alimentare, de stilul de viață, de afecțiunile fiecăruia îi va recomanda o dietă de reeducare alimentară și produse exclusive marca Natur House.

Toate consultațiile sunt gratuite.
Programările se fac la numerele de telefon 0751.339.206 sau 0786.925.747.

Lucruri inedite despre iarnă

Știm că, deși iarna este cel mai friguros anotimp, în același timp este și cel mai vesel anotimp al anului. Cu toții ne-am bucurat de sosirea iernii și de magia sărbătorilor, însă acestea din urmă au trecut, magia a dispărut și iarna a devenit un anotimp urât datorită frigului care ne ține la adăpost.

Totuși, vă invităm să aflați câteva curiozități despre iarnă și poate reușim să vă schimbăm puțin percepția despre acest anotimp.

1. Știm că pare ciudat, dar Pământul este cel mai apropiat de Soare în luna decembrie, având în vedere că tot în decembrie este solstițiul de iarnă, deci ziua cea mai scurtă din an.

2. Știați că cel mai mare fulg de nea care a căzut vreodată pe pământ a măsurat, potrivit Guinnes World Records, 38 cm în lățime și 20 cm în grosime? Acesta a căzut în 28 ianuarie, 1887, în Fort Keogh, Montana din Statele Unite ale Americii.

3. O insectă, numită Weta, din Noua Zeelandă, îngheață iarna, când temperaturile scad sub 0 grade. Când temperaturile încep să crească din nou, insecta se decongelează și revine la viață.

4. În mod normal un fulg de nea cade cu o viteză de aproape 5 km pe oră.

5. Deoarece este formată din cristale de gheață așezate una lângă cealaltă, zăpada pare albă. Cristalele reflectă și refractă lumina soarelui, „culoarea” albă fiind provocată de lumina refractată în cristale. Așadar, albul nu este nimic mai mult decât combinația tuturor nuanțelor vizibile de pe spectru, în egală măsură. Dar, în realitate, fiecare cristal de gheață este translucid.

6. Iarna este mai blândă în emisfera sudică, datorită faptului că există mai mult larg maritim și mai puțin pământ decât în emisfera nordică.

7. În Franța a avut loc prima olimpiadă a jocurilor de iarnă în anul 1924. Nicio țară din emisfera sudică nu a fost gazdă și nu a aplicat vreodată pentru a fi gazda jocurilor olimpice de iarnă.

8. Aproximativ 12% din suprafața planetei este acoperită în permanență cu gheață și zăpadă.

9. Iarna este un anotimp cauzat de înclinarea emisferei (nordice sau sudice) în direcția opusă soarelui. De aceea anotimpul poate fi observat în decembrie – februarie în emisfera nordică și în iunie – august în emisfera sudică.

10. Prunul chinezesc este una dintre puținele plante care au perioada de înflorire iarna.

2019 e anul în care se reinventează Mary Poppins

Două mămici inimoase au pus, în vara acestui an, bazele unui concept nou şi binevenit, mai ales astăzi, când părinţii sunt tot mai ocupaţi, bunicii indisponibili iar afterschool-ul nu e întotdeauna o opţiune.

Bazându-se pe experienţele proprii, Irina şi Nicoleta de la Trust Team Galaţi s-au gândit să o reinventeze pe Mary Poppins, bona pregătită, utilă şi îndrăgită a copilăriei noastre. Cele două au venit, pe de o parte, în întâmpinarea doamnelor care doresc să îşi valorifice experienţa de o viaţă şi să îşi completeze veniturile cu un job de “bunicuță de împrumut”, iar pe de alta în ajutorul părinţilor, punându-le la dispoziţie bone pregătite, atent recrutate şi care au la activ cursuri de parenting şi puericultură.

Aşa a apărut Mary Poppins un pic mai aplicată, specializată în pedagogie, cu o experiență semnificativă în spate, care se implică activ și poate lua de pe umerii mamei problema spinoasă a temelor, a tutoringului şi a activităţilor recreative. Proiectul a prins aripi, mai ales că doamnele de la Trust Team Galaţi şi-au propus să schimbe mentalităţi şi de o parte şi de alta.

Asta înseamnă că s-au străduit să facă din meseria de bonă una căutată şi respectată, dar şi din părinte un partener de dialog şcolit, pregătit să ducă mai departe misiunea bonei. După mai multe întâlniri cu părinţii şi viitoarele bone, începute în luna octombrie, după mai multe cursuri ţinute de psiholog Nicoleta Andrei, cei de la Trust Team Galaţi pot spune că încheie anul pe plus.

“Am pus fundaţia, în 2020 vom continua construcţia acestui edificiu comun care să ne ajute copiii să devină adulţi responsabili. Vreau să mulţumesc colaboratorilor, părinţilor, doamnelor care au avut încredere în noi. Vreau să îi asigur pe toţi partenerii noştri că vom prezenta cele mai bune soluţii pentru ambele tabere. Urez tuturor Sărbători frumoase, cu toţi cei dragi alături şi un an mai bun, în care fiecare dintre noi să ne conştientizăm potenţialul şi să creştem frumos!”, au spus Irina şi Nicoleta.

Proiectul Trust Team Galaţi merge mai departe în 2020! Aşa că rămâneţi conectaţi la pagina de facebook sau pe Urbania! La mulţi ani!

Centru regional pentru tratamentul bolnavilor de cancer, la Spitalul de Urgență din Galați

Luni, 16 decembrie, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Galați a avut loc inaugurarea noii secţii de Radioterapie şi a acceleratorului liniar de particule. Aparatul va fi folosit după ce a primit avizul de funcționare de la specialiștii Comisiei Europene de Control al Activității Nucleare de la Viena.

Secția de Radioterapie a fost extinsă și modernizată, printr-o investiție a Consiliul Județean Galați, care a fost finalizată la sfârșitul anului trecut. Acceleratorul liniar de particule a fost amplasat în subsolul Spitalului de Urgență, într-un buncăr special amenajat, peste care s-a construit o clădire nouă, care separă circuitele de intrare și ieșire ale bolnavilor de la terapie, astfel încât pacienții din spital și cei care vin din exterior să aibă culoare distincte de acces la accelerator.

Aparatura revoluționară pentru terapia bolnavilor de cancer va deservi cel puțin patru județe: Galați, Brăila, Vrancea și Tulcea.

Numai în județul Galați sunt în evidențe peste 17.000 bolnavi de cancer, din care mai bine de jumătate fac radioterapie. În fiecare an, apar cel puțin 800 de noi cazuri de boală.

Foto: arhiva Adevarul

Platouri tradiționale de sărbători, la Craft

În acest an petrece mai puțin timp în bucătărie de Sărbători și mai mult alături de persoanele care contează cu adevărat pentru tine. Asta deoarece Crăciunul este perioada magică din an când ne putem întâlni cu toţi cei dragi nouă pentru clipe de neuitat, într-o atmosferă de poveste.

Mesele de Crăciun alături de familie ori prieteni sunt cu adevărat speciale, de aceea nicio masă de sărbători nu este completă fără un meniu cu mâncărurile tradiţionale favorite, preparate exact ca la mama acasă.

Craft- Rebel Food vine în ajutorul vostru cu diverse platouri tradiţionale pentru mesele de Crăciun, dar şi de revelion.

Ideal pentru vegetarieni (și nu numai), platoul brioşe sărate ce conţine praz şi măsline este un bun început pentru cursa culinară ce va urma, însă avem şi platoul mixt salate aperitiv cu salata de vinete, hummus, pate sardine şi ceapă roşie.

Schimbăm un pic registrul şi venim cu platoul aperitiv italian format din minicaprese, prosciutto e melone, grisine, bruschete şi roşii uscate pentru a simţi puţin şi gustul Italiei.

Dacă ești fan al brânzeturilor rafinate, de ce ai renunța la ele de Sărbători? Alege platoul aperitiv brânzeturi dacă vrei ceva mai special în detrimentul clasicelor feluri de brânză. De aici poţi degusta gorgonzola, brie, parmezan, caşcaval, nuci, stafide, kiwi, struguri şi dulceaţă de ardei iute. Sună tentant, aşa-i?

Şi ajungem cu adevărat şi în zona noastră tradiţională, cea românească, aşa cum ne-a obişnuit istoria de-a lungul timpului. Alege cu încredere platoul tradiţional românesc care este foarte bogat cu preparate precum şuncă, lebăr, toba, jumeri, carnaţi uscaţi, brânză de burduf, telemea vaci, zacusca, fasole făcăluită, roşii, castraveţi, ceapa roşie, muştar. O adevărată încântare a simțurilor.

Urmează partea cea mai aşteptată. Mâncarea caldă.

Craft- Rebel Food îți va înviora atât masa, cât și persoanele pe care le vei servi cu platoul aperitive calde, plin cu bunătățuri precum brioşe sărate, ficăţei în bacon cu prună uscată, bulete de caşcaval, chiftele de pui, pui tempura, măsline prăjite, ciuperci umplute, roşii și castraveţi.

Nu-ți face griji în legătură cu consistența mâncărurilor de Sărbători, fiindcă platoul CRAFT este apogeul culinar care va satisface toți pofticioșii și gurmanzii de sărbători. Ai la alegere 2 porţii de coastă, 2 porţii de frigărui, 2 porţii de cârnaţi de casă, 2 porţii de cartofi și 2 porţii de salate.
Toate platourile se fac doar la comandă, însă comanda trebuie făcută cu cel putin o zi înainte.
Menționăm că orice comandă se poate personaliza în functie de dorința clientului sau numărul de persoane.

De sărbători, fii mai bun, mănâncă mai bine și vino la Craft- Rebel Food pentru a primi ceea ce meriți: calitate și bun gust!

Festivalul de datini și obiceiuri populare de sărbători „SFÂNTA NOAPTE DE CRĂCIUN” ediția a X a

Decembrie înseamnă luna cadourilor, a surprizelor, a vacanței și a bucuriilor sufletești. Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, în colaborare cu Asociaţia Culturală pentru Tradiţie, Istorie şi Justiţie Socială „Casa Rurală Ion Avram Dunăreanu”, Şcoala Gimnazială nr. 1 Suhurlui şi Şcoala Gimnazială nr. 1 Rediu, vă invită într-un spațiu de poveste, din care nu vor lipsi datinile și tradițiile românești. Vineri, 13 decembrie, 2019, la Casa Rurală ”Ion Avram Dunăreanu” din comuna Suhurlui se va desfășura cea de-a X-a ediție a Festivalului de datini și obiceiuri populare de sărbători ”Sfânta noapte de Crăciun”.

”Crăciunul este una dintre cele mai mari sărbători creştine de peste an, când colindele răsună pretutindeni şi copiii, ca într-o poveste magică, împodobesc bradul, aşteptând cu emoţie cadourile moşului. Naşterea Domnului ar trebui să aducă în sufletul fiecăruia, pace, linişte, înţelegere, iar ceea ce oferim nu trebuie să fie altceva decât un răspuns la darul iubirii lui Dumnezeu, pentru oameni. Ca în fiecare an, elevii şcolilor din Suhurlui şi Rediu, vin să colinde şi să ne prezinte scenete tematice legate de Naşterea Pruncului Iisus, dar şi programe artistice de cântece şi dansuri populare”. (Ionela Daniela Antohe – muzeograf)

Evenimentul se va desfăşura la Casa Rurală “Ioan Avram Dunăreanu”, comuna Suhurlui, judeţul Galaţi, vineri, 13 decembrie 2019, ora 1100.

Locul proteinelor în meniu

S-a constatat că naturiştii au nevoie de mult mai puţine proteine decât cei ce mănâncă tradiţional, deoarece 2/3 din proteine devin, prin fierbere, nedigerabile sau sunt distruse coagulându-se.

Carnea, de exemplu conţine 25% proteine dar, după fierbere, doar 9% mai sunt utilizabile. Ovăzul crud, cu 15% proteine, ne oferă deci mai multe proteine decât carnea fiartă. În afară de proteine, carnea fiartă nu are altă valoare nutritivă, pe când ovăzul şi sâmburii uleioşi – oleaginoasele (alune, nuci, seminţe de floarea soarelui, etc) cu 25% proteine, sunt alimente complete, care pot asigură o hrană echilibrată şi complet sănătoasă. Dintre toate soiurile de cereale, ovăzul, cu 15%, proteine este cel mai bogat.

Alţi furnizori de proteine mai bogaţi decât carnea fiartă sunt:

  • drojdia de bere, chia, amarant, quinoa, soia, năutul, arahidele crude, seminţele uleioase, nucile, ouăle crude, embrionii de cereale, laptele crud, laptele bătut, brânză de vaci şi animalele marine. Soia poate fi optimizată nutritiv prin metoda germinării, sau prin combinarea ei cu alte ingrediente, în salate sau alte feluri de
    preparate prelucrate la rece.

Minimul proteic vital este de 0,5g proteine/kg corp, corespunzând la 5,6 g azot sau 35g proteine/zi. Raţia proteică zilnică necesară unei vieţi active şi/sau organismelor în creştere/refacere este de aprox l-1,5g/kg corp/zi sau aprox 15-20% din raţia calorică.

Cele mai bogate alimente în proteine sunt:

  • drojdia de bere – 46g/I00g produs
  • soia – 40g/100g produs
  • fasolea boabe,lintea-26g/100g produs
  • grâul încolțit-26g/î00g produs
  • casul -25g/100g produs
  • fasolea alba- 23g/100g produs
  • Cereale integrale conţin 12 g de proteine/100 produs
  • Mazărea 9 g /100 g produs
  • Seminţele de dovleac -8 g /100 g produs
  • Migdalele 8 g /100 g produs
  • Algele 6,2 g /100 g produs
  • Seminţele de cânepă 6 g /100 g produs
  • Quinoa 5 g /100 g produs
  • Avocado 4 g /100 g produs

Proteinele şi sănătatea

Rolul proteinei în organism este deosebit de important, deoarece ea intră în construcţia celulară a ţesuturilor, precum şi în plasma sanguină şi în limfa, iar proporţia variază cu locul unde se găseşte şi cu nevoia de ea. Proteină este elementul de construcţie şi de reparaţie absolut necesar corpului şi, ştiind că zilnic corpul omului îşi uzează din ţesuturi, înţelegem că are nevoie de o substanţa reparatoare şi aceasta este proteina prin aminoacizii ei.
Proteină este neapărat necesară la crearea ţesuturilor, la formarea lor, cum este cazul în timpul sarcinii şi apoi în timpul creşterii.

În primul rând proteinele au un rol plastic fiind componentul principal al protoplasmei celulare. Ele participa la formarea, reînnoirea şi repararea uzurii acestui substrat material al vieţii.

Proteinele reprezintă 16-19% din greutatea unui adult şi 75-78% din substanţa uscată şi delipidata a corpului. Deci o persoană cu o greutate de 65 de kg va avea un necesar de aprox 65g proteine zilnic.

O cantitate insuficienţă de proteine poate conduce la următoarele stări:
– creştere pipernicită
– boli nervoase funcţionale
– afectarea rezistenţei şi a tonusului
– scăderea capacităţii de reproducere
– îmbătrânirea timpurie.

Excesul de proteine atrage după sine o mulţime de boli datorate uzării ficatului şi a rinichiului, care nemaiputând să-şi îndeplinească funcţia de transformare a albuminei şi de filtrare a elementelor dăunătoare, lasa să pătrundă în curentul sanguin şi chiar în ţesuturi, albumine sub o formă dăunătoare organismului.

Este ştiut că o creştere a proteinelor alimentare poate conduce la formarea de pietre la rinichi, la uremie, guta, arteroscleroza Aceste fenomene, asociate cu deshidratarea, accentuează riscul leziunilor vasculare la rinichi, la arterele coronare, la arterele membrelor inferioare. Am putea spune că jumătate din boli ar putea fi evitate dacă am acorda atenţie consumului proteinelor, atât din punct de vedere al calităţii cât şi al cantităţii.

S-a spus, în mod fals, că proteinele consumate în timpul activităţii de fiecare zi sunt cele din carnea animalelor pe care le mâncăm. Adevărul este că organismul uman are capacitatea să recicleze toate proteinele sale şi nu cere proteine suplimentare decât în timpul creşterii (copilăria şi adolescenta) şi-n caz de accidente. În fond atât excesul, cât şi deficitul de proteine de proteine este periculos.

Alături de glucide şi lipide, ele furnizează şi energie pentru organism, dar asigura în primul rând refacerea ţesuturilor uzate/prejudiciate/accidentate. Intră în structură tuturor celulelor, şi ajută la creşterea şi refacerea celulelor. Unii hormoni conţin proteine, aceştia având rol în reglarea activităţii organismului.
Participă la formarea anticorpilor, ajutând la debarasarea de toxine şi microbi.

PROTEINE g/100g
Faină de pește 64%.
Piftie 43%.
Icre de manciuria 35%.
Brânza de burduf,seminţe de dovleac 28%.
Lapte praf,icre de ştiucă 27%.
Swaiter, caviar 26%.
Linte boabe, arahide,icre de crap 25%.
Măsline 24%.
Fasolea albă, tobă 23%.
Viţel slab, vânat 22%.
Mazăre boabe uscată,carne de cal 21%.
Brânză topită grasă,carne de vacă, viţel,porc slab, oaie, curcă, ficat 20%.
Crap, nuci 19%.
Urdă, şuncă presată,miel, halva 18%.
Telemea de oaie, vaca,calcan, heringi 17%.
Limba 16%.
Pateu de ficat 15%.
Ou integral 14%.
Seminţe floarea soarelui 14%.
Brânză grasă de vacă,albuş de ou, fulgi de ovăz 13%.
Griș 11%.
Pâine neagră,faină integrală, creier, castane 10%.
Pâine graham, mălai, arpacaş 9%.
Pâine intermediară,mazăre verde 8%.
Pâine albă, orez, ciocolată 7%.
Ciuperci 5%.
Lapte de vacă, iaurt, spanac 3,5%
Smântână, lobodă 3%.
Fasole verde, praz, hrean, cartofi, conopidă, struguri 2%.
Castraveţi, vinete, sfecla 1,3%.
Ardei gras, ceapă verde, morcovi, roşii păstârnac, cireşe 1%.
Dovlecei, caise, citrice 0,9%.
Căpşuni, cantalupi, unt 0,8%.
Ananas, pere, prune, miere 0,4%.
Ulei, grăsimi, zahăr 0%.

Natur House este lider mondial în nutriție și dietetică, cu peste 2000 de centre prezente în 40 de tări. Centrul oferă celor interesați consiliere din partea unui specialist în nutriție, care în funcție de obiceiurile alimentare, de stilul de viață, de afecțiunile fiecăruia îi va recomanda o dietă de reeducare alimentară și produse exclusive marca Natur House.

Toate consultațiile sunt gratuite.
Programările se fac la numerele de telefon 0751.339.206 sau 0786.925.747.